Lesz-e 3D TV forradalom?

Az alábbi cikket egy gyakorlati felhasználónak tekinthető partnerünk írta, aki már napi szinten alkalmazza a 3D technológiát műsorkészítésre. Magunk is úgy véljük, hogy érdemes a témával foglalkozni és fontosnak tartjuk a felhasználói tapasztalatok megismerését, közreadását.

Lesz-e 3D TV forradalom?

3D TVA technika, főként az elektronika, a szórakoztató elektronika, a híradástechnika, számítástechnika már csak olyan, hogy amit megvásárolunk, egy-két éven belül elavulttá válik. Ettől persze még használható marad. Jó esetben. Annál viszont nincs bosszantóbb, mint amikor már a vásárlás pillanatában sem a legkorszerűbbet vásároljuk, anyagi megfontolásból vagy mert úgy gondoljuk, hogy nem lesz szükség az újdonság által nyújtott előnyökre. De az is gyakran előfordul, hogy nem is tudunk egy a nemrégiben megjelent fejlesztésről. Persze néhány nappal, héttel, hónappal később már nagyon bánjuk a döntésünket.
Sokan átélik ezt a frusztrációt akik az elmúlt egy-két évben vásároltak televíziót, amik többségükben már full HD készülékek esetleg még LED-LCD-k is. Ez a vásárlás pillanatában több mint elegendőnek bizonyult és jó döntésnek tűnt, még akkor is, ha már jó ideje megjelentek a különféle 3D TV-k az üzletek polcain.

Több emberrel beszéltem az utóbbi időben, akik a közelmúltban ilyen tévéket vásároltak és falba verik a fejüket, hogy nem néztek szét alaposabban vagy nem vártak még egy kicsit a vásárlással, hisz ugyanazért a pénzért már 3D TV-t tudnának vásárolni.
Sok ezren fogják ezt még átélni azok közül is, akik ezután vásárolnak készüléket, hisz azért azt túlzás lenne állítani, hogy már kizárólag csak 3D tévéket kapni az üzletekben.
Mi ebből a tanulság? Mindig alaposan tájékozódni kell egy ilyen jellegű, ekkora költséggel járó és ilyen hosszú időre szóló beruházásról.
No, de kicsit előre szaladtam. Előbb talán arról kellett volna értekezni, hogy van-e egyáltalán jövője, létjogosultsága a 3D televíziózásnak. Bár sokak számára ez már nem lehet kérdés, mégis számosan akadnak akik csak múló hóbortnak tekintik a 3D-t.
Magam nem értek egyet ezzel a vélekedéssel, de ezt az álláspontot sem lehet a szőnyeg alá söpörni.
Az ellenérvek között szerepel a digitális és HD sugárzás rendkívül lassú terjedése és az eredeti tervekhez való igen jelentős csúszása. Ez valóban jogos érv, de az sem lehet vita tárgya, hogy előbb-utóbb minden televízió átáll a digitális és HD műsorkészítésre és sugárzásra. Nem beszélve a home videó   kategóriáról. Ha valaki még nem is tud HD-ben televíziózni, ha kamerát vásárol, akkor már egész biztosan HD-s kamerát vesz, lévén mást talán nem is igen lehet már kapni. Ha HD-s televíziója van, akkor már nem kérdés, hogy van-e jogosultsága a HD-nek.
Persze a 3D kicsit más. Szemüveg kell hozzá, legalábbis egyelőre, az se mindegy hogy milyen. De erről majd később. Ki az a hülye, aki politikai vitaműsorokat 3D-ben akar nézni?
Megfájdul a fejem, nem mindegy milyen szögből nézzük és különben is, ha én egy jó filmet akarok látni, akkor a cselekmény érdekel, nem a 3D. Elmúlik majd az újdonság varázsa és már nem is  tesszük fel a szemüveget vagy csak ritkán. Hosszasan sorolhatnám még az ellenérveket, amiket most még nem olyan egyszerű megcáfolni.
Rám még hat a 3D varázsa, ráadásul munkámnál fogva, anyagilag is elköteleződtem a technológia mellett. No persze akkor még elfogultsággal is vádolhat az olvasó, amiben van is némi igazság. Törekszem ugyan az objektivitásra, de kétségkívül az ördög, akarom mondani a 3D ügyvédje vagyok.
Jelen pillanatban arra még nem mernék mérget venni, hogy néhány éven belül a háztartások zömében, a műsoridő jelentős részét 3D-ben fogják nézni, de, hogy egyre elterjedtebb lesz, abban szinte biztos vagyok. Gondoljunk csak a színes tévé megjelenésére. Vélhetőleg akkor is sokan azt gondolták, hogy a fekete-fehér ugyanúgy betölti a szerepét, fölösleges sokkal több pénzt adni egy színes készülékért. Az idő alaposan rácáfolt az ilyesfajta vélekedésekre.
Ennek az írásnak most nem is az a célja, hogy jóslásokba bocsátkozzon. Sokkal inkább arra igyekszem választ keresni, hogy a lakosság és a műsorgyártók mozduljanak-e a 3D irányába?
A televíziót ezentúl vásárlók számára egyértelmű a kérdés, csak 3D-s televíziót szabad vásárolniuk, hisz nemigen drágábbak az ilyen készülékek a kínálatból egyre kopó hagyományosaknál. Kérdés legfeljebb az lehet hogy aktív vagy passzív technológiát vásároljanak.
Erről szintén később.
A hivatásos és amatőr műsorkészítők számára viszont az a dilemma, hogy hagyományos vagy 3D-s kamerát vásároljanak.
A 3D melletti első és legfontosabb érvem hogy ezek a kamerák, csakúgy mint a televíziók, használhatóak 2D-ben is. Fordítva ez viszont nem igaz. Márpedig ha valaki rákap a 3D ízére, könnyen lehet hogy megbánja ha hagyományos technikába ölt jelentős összeget amit utólag csak  veszteséggel tud eladni.
Jómagam a közelmúltban félprofi kamera vásárlását határoztam el. Nem gondoltam a 3D-re, még akkor sem, ha tudtam a létezéséről és figyelemreméltó terjedéséről. Viszont távoli dolognak tűnt ez még, pedig tudtam, hogy kollégánk már intenzíven dolgozik az M 3D-nek.
Az utolsó pillanatban döntöttem a 3D kamera mellett. Ehhez a döntéshez viszont el kellett merülni a témában. Ezt javaslom mindenkinek, akinek ilyen dilemmái vannak.
Először is elmentem az említett kolléga stúdiójába, ahol a kezembe vehettem egy Panasonic Z10000-es 3D-s kamerát. Aztán ott helyben láthattam az általa készített, meggyőző minőségű 3D-s anyagokat, közte azzal a vágó programmal, ami már gond nélkül kezeli a 3D-s anyagokat.
A folyamatból már csak az utolsó láncszem hiányzott, mégpedig a számomra, vidéken is elérhető 3D-s televízió műsor. Hallottam már ugyan, hogy Budapest körzetében elindult a 3D-s adás, de vidékre ugye lassabban jutnak el az újdonságok. Ez esetben tévedtem. Azt az infót kaptam, hogy a T-home IP-HD csomagjában már Szegeden is fogható az M 3D. De hisz nekünk ilyen csomagunk van! Néhány perccel később már meg is találtam a csatornát. Hál istennek! A kamera után spórolhatok 3D tévére.
De előtte még szükség volt egy 3D-s monitorra a számítógéphez, a vágáshoz. Ez viszont egészen barátságos áron már meg is érkezett. 23 colos, LED-LCD monitor-TV tunerrel 65 000 Ft-ért.
Újabb érv a 3D várható elterjedése mellett.
Akkor még nem beszéltem a Youtube-ról, ami elképesztően profi módon kínálja a 3D- videók feltöltését, ráadásul úgyis, hogy hagyományos monitoron, akár többféle színes szemüveggel is kitűnő minőségű 3D videókat nézegethetünk.
Az utolsó és legfontosabb, hogy ne mondjam perdöntő érv az u.n. felhasználói élmény. Aligha akad olyan néző akit ne kápráztatna el egy szép 3D felvétel, főként, ha egy természetfilmről, látványos úti filmről, táncról, színházról vagy éppen akciófilmről van szó. Itt kell megemlíteni a filmipart ahol jelentős beruházásokat hajtottak végre a 3D érekében és vélhetőleg a piac visszaigazolta a döntésüket, kvázi sok 3D mozira számíthatunk a jövőben. Ha már beruházás, akkor az MTV hasonló módon elkötelezte magát a remélhetőleg nem csak múló divatot jelentő 3D mellett.
Tehát válaszolva a cikk címében feltett kérdésre, ha forradalom nem is, lassú és részleges rendszerváltás mindenképpen lesz.
A műsorgyártók tulajdonképpen kész és kiforrott, egységesített szabvánnyal találkozhatnak, attól tehát már aligha kell tartani, hogy rossz szabvány mellett döntenek, csak egyféle rendszer létezik a piacon, az u.n. side by side.
A megjelenítőknél nem ennyire egyértelmű a dolog, de az biztos hogy a jelenleg elérhető passzív és aktív tévék, monitorok egyaránt képesek megjeleníteni a 3D-s videókat, tévéműsorokat.
Várható még talán a szemüveg nélküli készülékek megjelenése és elterjedése is, de az még odébb van.
A passzív vagy aktív vitában nem kívánok állást foglalni, erősen megoszlanak a vélemények, mindkettő mellett szólnak pro és kontra érvek, ráadásul sok szakcikk foglalkozik a témával.
Mielőtt döntene, járja alaposan körbe a kérdést és ha kell órákig próbálgassa az áruházban mindkét változatot és döntsön a saját tapasztalatai és ízlése alapján. Ebben az esetben, nagy baj már nem történhet.

Horváth Zoltán

Megjelent: 6351 alkalommal