Avid Media Composer 6.0

Értékelés:
(0 szavazat)

Avid Media Composer 6.0 natív 64 bites alkalmazás!

Avid utómunka rendszer bérlés »

Az Avid Media Composer 6 újdonságai

Avid Media Composer 6A várva várt Avid Media Composer 6 számos újdonságot tartalmaz:

 • A Media Composer 6 mostantól egy natív 64 bites alkalmazás
 • Sztereoszkópikus 3D editálás
 • Surround audiókeverés
 • Megújult kezelőfelület…

És ezeken kívül még számos fejlesztés, melyet ebben a cikkben sorra veszünk.

 

64 bit (Avid Media Composer 6.0)

Avid Media Composer 6 már natív 64 bites szoftverAz Avid Media Composer 6 már natív 64 bites szoftver, így a Media Composer számára még több memória áll rendelkezésre, ezáltal lehetővé válik a még komplexebb szekvenciák, többrétegű, egymásba ágyazott effektek használata. Tapasztalja meg a zökkenőmentes lejátszást, a gyorsabb effektrenderelési teljesítményt és a nagyméretű binek könnyed kezelését – és felejtse el a régi 32 bites operációs rendszerek memóriakorlátait. (Ha továbbra is 32 bites operációs rendszer áll rendelkezésére, akkor a Media Composer 5.5-ös verzióját tudja használni.)

 

Avid Artist Color

Avid Artist ColorAz Avid Artist Color EUCON (Extended User Control) protokollal kommunikáló külső hardvereszköz használatát teszi lehetővé a Media Composerrel. Az eszközzel pontosan beállíthatja a szekvencián lévő videoanyag színkarakterisztikájának következő tulajdonságait:

 • színárnyalat, telítettség, világosság (HSL) beállítása
 • automatikus színkorrekció alkalmazása
 • színkorrekció kikapcsolása a szekvencián, hogy könnyen összehasonlíthassa annak hatását
 • szín és világosság beállítása ChromaCurve görbékkel
 • színkorrekciós sablonok létrehozása és alkalmazása
 • színkorrekciósztereoszkópikus klipeken
 • másodlagos csoportvezérlők módosítása (csak Symphony)

Avid Artist Color

Az Avid Artist Color segítségével egy külön vezérlővel végezheti a színkorrekciót, klaviatúra gyorsbillentyűk, szoftveres kezelőfelület, és a Color Correction eszköz grafikonjai helyett. A középső trackball segítségével például középtónusú színkülönbséget alkalmazhat a szekvencia egy részén, majd a baloldali Soft Knob (potméter) segítségével a klip egészére vonatkozólag módosíthatja a színárnyalatot.

 

Open I/O támogatás (Avid Media Composer 6.0)

Az Avid létrehozott egy hardver SDK-t (Software Development Kit), amely lehetővé teszi, hogy más gyártók is készíthessenek hardvereikhez különböző Avid bővítményeket. Ezáltal még több külső hardvert csatlakoztathat Avid editáló alkalmazásához (Media Composer, Symphony, NewsCutter). Jelenleg az AJA, Matrox, Blackmagic Design, Motu és a Bluefish444 gyártók fejlesztenek különböző Avid plugineket hardvereikhez.

A gyártók I/O hardverei egy külső szoftveres vezérlőpanelen konfigurálhatóak. Például a rögzítéshez felhasználható kimenet típusa, különböző bemeneti csatlakozási típusok, upconvertálás, downconvertálás, crossconvertálás, hardveres referencia időzítés, HD progressive frame típusa, stb. állítható be a vezérlőpanelen.

Amennyiben külső gyártó Open I/O eszközt használ, a következő változásokat tapasztalhatja az Avid kezelőfelületén:

 • A Tools menüben a Video Input és Video Output menüpontok helyett a Hardware Setup menüt találhatja meg. Ha a Hardware Setup opciót választva megnyílik a külső gyártó eszközkonfiguráló felülete.
 • A Project ablakban lévő Video Input és Video Output settings külső gyártó eszközkonfiguráló felületét fogja megnyitni.
 • A Capture Toolban a „CP” és Video Tool gombok a külső gyártó eszközkonfiguráló felületét fogja megnyitni.
 • Az Audio Project Settings-ben a „CP” és Hardware fül a külső gyártó eszközkonfiguráló felületét fogja megnyitni.

A jelen verzióban az következő funkciók nem használhatóak Open I/O támogatással:

 • kiegészítő adatok
 • LTC bemenet és kimenet
 • Sztereoszkópikus teljes frame rögzítése és kimenet
 • Audio Punch-In
 • hardveres kodekek használata
 • Universal Mastering (Frame és jelkonvertálás más formátumba)

 

Avid Marketplace (Avid Media Composer 6.0)

Az Avid Marketplace különböző nyersanyagok, videók, audio effektek, zenék és pluginek vásárlását, továbbá képzési anyagok elérését teszi lehetővé közvetlenül az Avid editáló alkalmazáson kereszül internetkapcsolata segítségével.

Avid Marketplace

Különböző egyszerű keresési szűrök alkalmazásával a vágó könnyen megtalálhatja a szükséges online nyersanyagokat, melyek letölthetőek egy Avid binbe, ahonnan közvetlenül a szekvenciára illesztheti matériát.

Ha a vásárolt klipet az Avid alkalmazáson kívülről töltötte le, például egy böngészőből, akkor több clip esetén kitömörítés után az Avid binre jobb egérgomb kattintásával válassza Link to Stock Footage File(s) opciót. Ahhoz, hogy ez a funkció elérhető legyen aktiválja az AMA-t.

Avid Marketplace

Ha a szekvencia készen van, a Media Composerrel előállítható egy kimutatás, amely tartalmazza, hogy melyik bolti nyersanyagot használta fel, és a clipekből hány framet használt a szekvencián. E kimutatás szerint lesz véglegesítve a megfelelő formátumú (például Avid QuickTime codec) nagyfelbontású (akár DNxHD) videoanyag vásárlása. A kimutatás a következőket tartalmazza:

 • Összes szekvencián felhasznált hivatalos nyersanyag
 • A szekvencián felhasznált klipek timecode-jai
 • A clipek hosszai és nevei
 • A clipek árai, amennyiben elérhetőek

Avid Marketplace

E kimutatás szerint lesz véglegesítve a nagyfelbontású videoanyag megvásárlása.

Avid Marketplace

A pluginek letöltése hasonlóan végezhető, és azok egyszerűen feltelepíthetóak. A vásárolt anyagok Avid felhasználói fiókjában is láthatóak lesznek, továbbá emailben megkapja a fizetéshez szükséges teendőket.

 

Pan & Zoom – csak file támogatás (Avid Media Composer 6.0)

A Pan & Zoom64 bitre történő átviteléhez a teljes fájlkezelői architektúra átírására volt szükség. Korábban a 32 bites modell a QuickTime architektúrát használta, mely nem elérhető a 64 bites Windows rendszereken. Ezért a QuickTime helyett a Windows Imaging keretrendszert használja az Avid. A Pan & Zoom ezáltal sokkal rugalmasabb lett. Alapértelmezetten a következő plugineket támogatja: JPEG, GIF, TIFF, BMP, PNG és HD Photo.

Kiegészítésként a kövekező codeceket töltheti le:

 • Adobe DNG
 • Canon RAW
 • Nikon RAW
 • Sony RAW
 • Olympus RAW
 • Pentax RAW
 • JPEG 2000

A FastPictureViewercodec csomag megvásárlásáfal további formátumok is elérhetőek, mint például: TGA, PSD (Photoshop), OpenEXR, stb.

 

A felhasználói felület változásai (Avid Media Composer 6.0)

Kétségkívül az egyik legészrevehetőbb váltózás a Media Composer 6 verzióban a felhasználói felület továbbfejlesztése. Felhasználók visszajelzése alapján felfrissítették a Media Composer 6 felhasználói felületét, hogy könnyebben használhatóbb legyen, anélkül, hogy rákényszerítené a vágókat, hogy megválljanak, azoktól a funkcióktól, melyeket eddig is szerettek az Avid Media Composerben. Elősegítve a media rendszerezést a binek egy ablakba rendezhetőek és egy fülekkel válthatunk közöttük.

A különböző tabok között egyszerűen rendezhetjük a mediafájlokat, például drag ’n’ drop művelettel dublikálhatjuk és áthúzhatjuk a médiafájlokat a tabolt binek között.

A felhasználói felület változásai - Avid Media Composer 6

A új felületkezelője segítségével jobban kihasznláhatja a képernyőn lévő helyet. Több előre definiált bin és ablakelrendezés áll rendelkezésre a Windows -->Bin Layout menüpont alatt.

A felhasználói felület változásai - Avid Media Composer 6

A bin text view nézete is sokkal olvashatóbb formában van megjelenítve: a soronkénti váltott háttérszínezésnek köszönhetően.

A felhasználói felület változásai - Avid Media Composer 6

A különböző editáló eszközkészlet elemei is tabolhatóak, ezáltal egy ablakba rendezhetőek, mint például az Audio Mixer és az Audio EQ Tool, megkönnyítve a hasonló célt szolgáló eszközök kezelhetőségét és elérhetőségét.

A felhasználói felület változásai - Avid Media Composer 6

 

A felhasználói felület változásai – a workspace-ek - Avid Media Composer 6.0

A workspace-ek jelen esetben alapértelmezett ablak és eszközelrendezéseket jelent a Media Composer felhasználói felületén. Ezek az elrendezések workspace néven érhetőek el a Windows -->Workspaces-->workspace neve menüpont alól. Az alapértelmezett workspace-ek a következők:

 • Audio Editing
 • Color Correction
 • Source/Record Editing
 • Effects Editing
 • Capture

A különböző munkafázisokhoz létrehozhatjuk saját workspace-ünket azaz a különböző eszközök ablakainak elrendezését, majd a workspace-ekhez egy gombot társíthatunk aminek megnyomásával válthatunk a különböző ablakelrendezések között. Felhasználónként 12 különböző workspace tárolható.
A Title tool változásai
A Title Tool továbbra is a megszokott módon érhető el az Avid Media Composerből, de mostantól egy különálló alkalmazásként fut. A binben a CTRL billentyű nyomva tartása mellett egy létező felirat médiára duplán kattintva rögtön szerkeszthető a felirat a Title Toolban.

 

AMA továbbfejlesztések - Avid Media Composer 6.0

Az AMA (Avid Media Access) továbbfejlesztésével még több fájlformátumot használhatunk forrásként. Ilyen források lehetnek a RED/RED EPIC fájlok, AVCHD, ProRes, QuickTime (beleértve a HDSLR kamerák matériáit), XDCAM, P2, Canon XF, stb. Mindezek transzkódolás, importálás, illetve a fájlok átalakítása nélkül használhatóak a Media Composerben.
Az AMA-val hozzáadott fájlok kezelése nem változott. Az importálás és AMA-val történő hozzáadás között számos különbség van. Importáláskor az Avid a fájlt saját MXF formátumára alakítja, és ezt az Avid Media Files mappába menti. Media Toolban ekkor kilistázható a klip illetve a hozzá tartozó video és audio médiafájlok. Ha a klipet kitöröljük, akkor a klip csak a binből tűnik el, de az Avid Media Files mappában az MXF fájlok megmaradnak, és a Media Toolban is megtalálhatóak a video és audio média fájlok. Ezekből a clip újra hozzáadható a binhez. Ha Media Toollal a media fájlokat is töröljük, akkor a clip offline lesz, és az mxf fájlok is törlődnek az Avid Media Files mappából.
Ezzel szemben AMA esetén a fájlok kezelése másképp történik. A File --> Link to AMA Volume... menüpontját választva egy teljes XDCAM lemezről származó fájlok vagy akár ProRes fájlok is hozzáadhatók a binhez importálási idő nélkül. Az AMA-val hozzáadott nyersanyagok nem jelennek meg a Media Toolban, sem az Avid Media Files mappában. A Media Composer csak egy elérési útvonalat tart nyílván a fájlokhoz. Ha a fájlokat átmozgatjuk egy másik mappába, akkor a binben lévő klipek offline-ok lesznek, ha visszahelyezzük őket, akkor rögtön elérhetőek. Ily módon, egy klip pillanatok alatt helyettesíthető egy másik ugyanolyan időtartamú és ugyanolyan nevű klippel. Ez akkor lehet hasznos, ha például Adobe After Effects-szel készítünk effekteket. Ebben az esetben ha az effekt neve és hossza ugyanakkora mint az előző effekté, akkor a régi effekt egy egyszerű intézőben történő fájlmásolással helyettesíthető.
Az egyes AMA formátumok használatához, telepíteni kell a megfelelő plugineket, melyek az Avid weblapján elérhetőek: http://www.avid.com/US/products/Avid-Media-Access/plug-ins. Természetesen XDCAM esetén a megfelelő drivereket is telepíteni kell.

 

Továbbfejlesztett audio kezelés - Avid Media Composer 6.0

Az Avid Media Composer 6 verzióban akár már 7.1 Surround hangot is mixelhetünk, 12 különböző AIR hangeffektet használhatunk, melyek ugyanúgy elérhetőek Avid Pro Tools 9-ben, továbbá a Media Composer 6-ban használt RTAS hangeffektek (Real Time AudioSuite) Pro Tools 9-ben is ugyanúgy megjelennek és valós időben szerkeszthetőek.
7.1-es Surround mixeléshez rendelkezni kell a megfelelő hardware-rel és lehallgatással. Ilyen lehet például egy Surround képes hangkártya vagy egy Avid Nitris DX eszköz és a megfelelően elhelyezett hangszórók. Ha a surround mixeléshez használt munkaállomás nem rendelkezik 7.1-es hardverrel, akkor a Media Composer 6 a kívánt monitorozáshoz képest downmixeli a hangot.

A Media Composer 6-ban átalakult az Audio mixer felülete is. Hasznosnak mondhatóak a sávok mellett található kivezérlésjelzők

Avid Media Composer 6 - AMA továbbfejlesztés

Továbbá a hangsávok felett lehet a surround csatornákat panorámázni. A panorámázásra szolgáló négyzet alatti gombbal megnyitható egy precízebb panorámázást lehetővé tevő felület.

Avid Media Composer 6 - AMA továbbfejlesztés

 

Email értesítések - Avid Media Composer 6.0

Az Avid Media Composer 6 a megfelelő szerver paraméterek megadásával beállítható, hogy az alábbi munkafolyamatok végeztekor email értesítést küldjön:

 • Renderelés
 • Exportálás
 • Consolidálás vagy transzkódolás
Megjelent: 6754 alkalommal