Nyomtatás

3D videó - az újdonság varázsa után

Több mint fél éve vásároltam a PANASONIC Z10000-es 3D kamerámat. Annak ellenére vágtam bele a beruházásba, hogy magam még nem szerelmesedtem bele a 3D-be. Természetesen, he a Cinema City-ben egy filmet normál és 3D változatban is vetítenek, akkor a 3D-s változatot választom. Ennek ellenére azért vásároltam 3D-s kamerát, mert egy kollégám, aki az MTV-nek közel harminc órányi anyagot gyártott, meggyőzött arról, hogy ez a jövő útja. A látottak, az általa forgatott anyagok valóban meggyőzőek és lenyűgözek voltak.

Nos a vásárlás óta eltelt bő félév szolgált jónéhány tapasztalattal a 3D videó készítés területéről, de ahelyett, hogy a technikai részletekbe mennék bele, sokkal inkább a fogyasztói igények oldaláról közelíteném a kérdést, hisz műszaki jellegű cikk bőven akad 3D videó témában a weben, különben is, a felhasználókat kevéssé érdeklik a technikai részletek, legfelejebb annyiban, hogy aktív vagy passzív 3D TV-t vásároljanak.
A technológia pedig akár a műsorkészítők, akár a felhasználók oldaláról nagyjából már kialakult, nyilván sokat fog még a rendszer finomodni, talán egyszer majd szemüvegre sem lesz szükség.
Szóval a 3D ma már szinte mindenki számára elérhető, megfizethető és ami a legfontosabb hogy élvezhető. Számtalan műszeki érdeklődésű ismerőssel beszélgetve és mindezt összevetve a saját 3D-s attitűdömmel, tapasztalaimmal, inkább olyasfajta kérdések foglalkoztatnak, hogy a nézőknek, megmarad-e az újdonság varázsa után is a tartós érdeklődése a 3D videó TV iránt.
Gyakorta hallok olyan felvetéseket, hogy ha egy műsor, film eléggé érdekfeszítő, akkor semmi szükség a 3D-re. Különben is, ki a fene akar politikai vitaműsort, vagy éppen híradót 3D-ben nézni.
Ebben bizony van igazság. A vízválasztó, vagy éppen perdöntő ebben a kérdésben bizony a szemüveg. Ha egyszer majd minen televízió szemüveg nélküli 3D műsort sugároz, akkor a kérdés már nem lesz kérdés. A kérdés, hogy mindez a következő két évtizedben bekövetkezi-e? A HD terjedési sebességét tekintve aligha. Addig marad a szemüveg. Hogy ezt milyen gyakorisággal leszünk hajlandók feltenni, pedig szerintem egyértelműen a műsorgyártókon fog múlni. Úgy érzem, a 3D-s home videózás még hosszú ideig csak hétvégi kikapcsolódási forma lesz. Ennek gyakorisága, intenzitása egyértelműen azon fog múlni, hogy a televíziók sugároznak-e elegendő mennyiségű és minőségű 3D-s tartalmat. A következő évtizedekben egészen biztosan csak egy szűk tartalmi keresztmetszetet lesz érdemes 3D-ben forgatni. Ebbe biztosan nem tartoznak bele a hírműsorok, stúdióbeszélgetések stb.
A 3D megítélésem szerint csak látványos mozifilmek, természetfilmek, színpadi show műsorok, koncertek, útifilmek esetén indokolt.
Csak ilyen jellegű produkciók érdemlik meg a máskülönben nem túlságosan nagy erőfeszítést és kényelmetlenséget, amit a szemüveg videlése jelent.
Hogy milyenek a 3D videók készítése iránt megmutatkozó piaci igények? A témában még nem tudok nyilatkozni. Annyira gyerekcipőben jár még a technológia, hogy érdeklődés még alig mutatkozik iránta, még akkor is, ha egy üzleti partnernek magam ajánlgatom.
A kissé pesszimistának tűnő beszámolóm ellenére hiszek a 3D videó elterjedésében és jövőjében. Éppen a hét elején az egyik budapesti filmstúdióban Greguss Dezső barátom, a hazai 3D videózás egyik atyja szervezett egy szakmai napot, amely azt bizonyította, hogy a folyamatot megállítani már nem lehet, hazánkban is határozott lépésekkel halad a 3D a kijelölt útján.

A 3D videó terjedésének fontos generátora lehet, hogy a Youtube már támogatja full HD 3D videók feltöltését, ráadásul nem csak a 3D-s monitorok által értelmezhető side-by-side formátumban, hanem számtalan egyéb, akár normál monitoron is 3D-ben látható változatokban is. Ráadásul a számtalan formátum konverzióját automatikusan elvégzi a videó megosztó. A fenti képen látható Youtube videót én készítettem a Szegedi Szabadtéri Játékok Mágnás Miska előadásán. A képre kattintva megtekinthető a videó.
Előljáróban csak annyit, hogy a 3D-s felvételek a hagyományos videózásnál lényegesen komolyabb előkészületeket és jelentősebb szakértelmet igényel.
Ezt a videót két hetes tapasztalattal, egy kameraállásból, a nézőtér első soraiból készítettem, tehát eléggé fapados körülmények között készült, de azért már szemlélteti a 3D erejét.
Kék-piros szemüveggel akár normál monitoron is megnézhető 3D-ben, de előtte a vezérlő sávon a 3D ikonra kettintva kell beállítani a formátumot. A témát innen folytatom rövidesen.

Horváth Zoltán
Kontraszt Web és Videó Stúdió

3D full HD videó, reklám, referencia, PR film, esküvői videó készítés

 

Megjelent: 4847 alkalommal