logo index

Bérlés/Rental foglalás: +36 30 880 2732
Értékesítés/Sales: + 36 70 397 4278

Bérlés/Rental: + 36 20 777 7470
Értékesítés/Sales: + 36 70 397 4278

    Statív kanossza - olcsó statívnak híg a feje

    Olcsó húsnak, híg a leve, tartja a régi mondás. Ennek ellenére, ismerjük be, legtöbbünk hajlik arra, hogy jót, de legalábbis elfogadhatót szeretne olcsón.
    Ha műszaki cikkekben, elektronikában, vagy pl. autóban gondolkodunk, létezik már arany középút, de ha valami nagyon olcsó, nyugodtan kezdhetünk gyanakodni.
    Persze ez fordítva is igaz, a divatmárkák bizony sokszor erősen túlárazottak.
    Szóval, sok kellemetlen tapasztalat ellenére, magam is hiszek néha a csodákban. Aztán persze felébredek és belelóg a kezem a bilibe.

    Öregedő, fájós hátú operatőrként régen elérkezettnek láttam az időt, hogy a több mint tíz éves, dögnehéz Manfrotto 510-es statívomat valami könnyebb cuccra cseréljem. Pláne, hogy egy elég könnyű kis Panasonic Z 10000-es kamerám van.
    100 ezer körül húztam meg a lélektani határt, pláne, hogy lehet ilyen kínai statívokról hallani, sőt néha látni is lehet ilyeneket.
    Ráadásul van egy Manfrotto fotó/videó állványom, egy olcsó, gagyi, de teljesen korrekt videó fejjel. Egyetlen szépséghibája, hogy nem lehet rajta vízszintet állítani és lássuk be, professzionális célokra mégsem lehet olyan statívot használni, aminek rugdosni kell a lábát, hogy saccperkábéra vízszintes legyen a kompozíció.
    Nos, kipróbáltam egy vízszintállítós fejet, ami nagyon spéci lenne és nem is drága, csak éppen a fej, kitakarja a buborékot.
    Persze láttam már ilyen állványra más típusú Manfrotto gömbfejet, de csak messziről, ugyanis üzletben, webáruházban még nem volt hozzá szerencsém.
    A vasutasnapon viszont éppen összefutottam egy kollégával akinek ilyen statív volt a vállán. Rögtön lecsaptam rá. Azonnal kiderült, hogy a cucc szinte használhatatlan, hisz akármennyire megszorítja a gömbfejet, svenkelés közben nyeklik-csuklik minden irányba. No ez is elvetve.
    Az olcsó kínai állványok azért nem számítanak Isten ellen való véteknek.
    Sőt! Torontóban a helyi tévé operatőrétől kölcsön kaptam egy noname, vélhetőleg kínai állványt, ami pillekönnyű volt és a fej is használhatónak bizonyult, bár azért a Sachtler-hez nem hasonlítanám. Ha ilyet találnék a weben egy százast nem sajnálnék érte.
    Amit itthon lehet kapni 60-80 ezer körül, nem is érdemel szót, ha csak nem egy jobb Manfrotto fejjel.
    De ha már itt tartunk. A Manfrotto egy kétségkívül elfogadható kompromisszumnak tekinthető, de nincs miről vitatkozni, ebben a szakmában a Sachtler a király és aki meg tudja fizetni, az ne is adja alább.
    El vagyok én a Manfrotto 510-es cuccommal, de bizony, hidegben kettes fokozatban is izomból kell nyomni a svenk kart, kánikulában meg egy légy is lebillenti a kamerát.
    A konzekvencia az, hogy statívban nem nagyon van kompromisszum, ha igazán jót akarunk, az sokba kerül.
    A professzionális videótechnikában a riporter mikrofon a másik, amiben lehet ugyan okoskodni, de a tényt ez sem változtatja meg, a világ legjobbja az Electro-Voice RE50B Dinamikus riporter mikrofon. Pont!

    Megjelent: 3831 alkalommal

    ARIZONA MPS Kft.
    Telephely-iroda: 1106 Budapest,
    Fátyolka utca 4.
    Sales / Eszközök értékesítése:
    +36 70 397 4278
    Eszközök értékesítése/Sales:
    sales@arizonamps.hu
    Rental / Eszközbérlés:
    +36 20 777 7470
    Eszközbérlés megrendelése / Rental:
    rental@arizonamps.hu

    qrcode

    © 2024 ARIZONA MPS. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper & Kontraszt Webstúdió

    Keresés