logo index

Bérlés/Rental foglalás: +36 30 880 2732
Értékesítés/Sales: + 36 70 397 4278

Bérlés/Rental: + 36 20 777 7470
Értékesítés/Sales: + 36 70 397 4278

    Az UHD (4K) a felhasználók és a műsorgyártók szemszögéből)

    Az UHD a felhasználók és a műsorkészítők szemével nézve egyaránt lenyűgöző képminőséget produkál. Ennek a cikknek nem is az a célja, hogy a technológia létjogosultságán, sokkal inkább annak időszerűségén elmélkedjen. A végeredmény, ami a tapasztalatok alapján a távol ködébe vész, nem kétséges, hogy egyszer a jövőben a videózás és a televíziózás kizárólag az UHD felbontásra fog épülni. Csak úgy, mint a HD, aminek kizárólagossága még mindig nagyon messze van.

    4K - UHD - Ultra HD Lehet persze arra hivatkozni, hogy a televíziók többsége már átállt a HD műsorkészítésre és sugárzásra, de ameddig az ország egyik legnagyobb kábelszolgáltatójának alapcsomagjában a sugárzott műsorok legfeljebb csak húsz százaléka HD akkor még korai lenne a HD teljes körű térhódításáról beszélni. Csak egyetlen konkrét példa. A Szegedi VTV gondolom több helyi televízióhoz hasonlóan, komoly technikai fejlesztés árán műsorait már Full HD minőségben sugározza, ami igen dicséretes törekvés. A dolog szépséghibája és azt sem tudom pontosan, hogy miért, feltételezhetően anyagi okokból, a város legnagyobb, több tízezer lakását kiszolgáló kábelhálózata még mindig csak SD minőségben, igaz már 16:9-es formátumban sugározza. Még szerencse, hogy arra nincs technikai lehetősége, hogy vissza zsugorítsa 4:3-as képarányra.
    Természetesen nem tartozom azon jelentős arányt képviselő felhasználók körébe, akik a "hagyománytisztelet" és az újdonságoktól való rettegés okán a mai napig ragaszkodnak a Windows XP-hez, vagy a buta telefonjukhoz. Ugyanakkor felhasználóként és videó, televízió műsor készítő vállalkozóként nem kapkodok az éppen aktuális újdonságok, technológiák alkalmazását illetően. (Kivéve a 3D-t, amibe még az elején beszálltam és a jelen állás szerint feleslegesen, hisz a 3D kamerám az utóbbi években szinte kizárólag 2D-ben dogozott. Érdeklődés hiányában.)
    Ezek után adja magát a kérdés, hogy mennyire kapkodjon az átlagember, vagy éppen videós tartalomszolgáltató az UHD után. Az eddig leírtak alapján úgy tűnhet, hogy a tartózkodó vagyok és még korainak tartom az átállást. Pedig ez nem így van.
    Volt már alkalmam alaposabban elmélyedni a 4K videók világában és ez nem csak azt jelenti, hogy hosszasan tátottam a számat a Média Markt-ban az UHD tévék előtt. A központi kérdés, hogy egy szimpla felhasználó mikor vegye meg a legújabb technológiát képviselő, jelen esetben 4K televíziót, a műsorgyártók pedig a 4K-s kamerát. Az egyszerű válasz: ha tetszik, szükségét érzed és van rá pénzed, máris!
    A szofisztikáltabb tanács a megfontoltabbaknak: ha már biztosnak látszik a technológia hosszútávú térnyerése, ha az árcsökkenés olyan mértékű, hogy nem követel jelentősen nagyobb anyagi áldozatot a HD-nél. Hozzátéve ez utóbbihoz még az előzőekben megfogalmazott feltételeket, valamint, hogy ha egyébként is tervezed az elavult eszközeid, televíziód, kamerád cseréjét.
    Nos, mindezeket szem előtt tartva, úgy tűnik, ez az idő már nagyon közel van, talán már el is jött.
    Az Ultra HD televíziók árai meredeken zuhannak, lassan megközelítik egy középkategóriás HD TV árait. Igaz, hogy a 4K-s adásokra még sokat kell várni, de ha valaki ósdi plazma tévéjét szeretné újra cserélni, akkor lassan érdemes UHD-ben gondolkodnia.
    Hasonló a helyzet a műsor előállítóknál, és itt értsd a független videó vállalkozásokat, és még véletlenül sem a magyar televíziókat. Ha egy vállalkozó számára elérkezett a kamera csere ideje, vagy DSLR-ben utazik, akkor kézenfekvő a 4K. Pláne, hogy a középkategóriás fényképezőgépek új generációja már alapból 4K-s videó felvételt kínál.
    Adódik még a jogos kérdés, hogy ha csak HD a kimenet, érdemes-e 4K-ban forgatni?
    Félművelt felhasználóként elsőre indokolatlannak tartottam, hisz a HD nyilván nem képes az UHD teljes felbontásának megjelenítésére, de a gyakorlati tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a 4K-s felvételek visszabutítva is verik a szimpla Full HD minőséget.
    A 4K jelentősége elsősorban az esztétikai élményben mutatkozik meg, gondoljunk csak pl. a természetfilmekre, gasztronómiai műsorokra stb. De a tudományos ismeretterjesztés, a sportközvetítések, nagy totálok esetén gyakorlati jelentőséggel is bírnak a részletgazdag nagy felbontásnak köszönhetően.
    Nem mellesleg rohamtempóban nő a szabvány technológia háttér támogatottsága. A 4K már elérhető az Apple és a Netflix fizetős tartalom szolgáltatóknál és már a nagy videómegosztóknál, a Youtube-on és a Vimeo-n is. Ez utóbbiakon tesztelhető a leggyorsabban és leglátványosabban a full HD és az UHD közötti döbbenetes különbség még egy közepes, akár normál HD felbontású monitoron is.
    A CES 2016 kiállítás legfontosabb irányvonala a 4K tv-k irányába történő fejlesztés, ott is az OLED és HDR technika, ami látványosan növeli a képi élményt.
    Az egyéni felhasználók szempontjából még fontos lehet a saját okostelefonos 4K és a handycam-as/fényképezőgépes 4K home videó otthoni megtekintése akár egy 4K-s, akár csak egy Full HD televízión, hisz mint fentebb fejtegettem, az UHD felvétel már régebbi kisebb felbontású kijelzőkön is lényegesen nagyobb élményt nyújt.
    Összefoglalva tehát, a 4K teljes térnyerése még nagyon messze van, egyéni és céges beruházások esetén több mint célszerű megfontolni. Pláne, hogy egy-két éven belül valószínűleg ez már nem opció, hanem alapértelmezett funkció lesz a televíziókban, kamerákban és a kapcsolódó perifériákban, szoftverekben.

    Horváth Zoltán

     

     

     

     

    Megjelent: 4362 alkalommal

    ARIZONA MPS Kft.
    Telephely-iroda: 1106 Budapest,
    Fátyolka utca 4.
    Sales / Eszközök értékesítése:
    +36 70 397 4278
    Eszközök értékesítése/Sales:
    sales@arizonamps.hu
    Rental / Eszközbérlés:
    +36 20 777 7470
    Eszközbérlés megrendelése / Rental:
    rental@arizonamps.hu

    qrcode

    © 2024 ARIZONA MPS. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper & Kontraszt Webstúdió

    Keresés