logo index

Bérlés/Rental foglalás: +36 30 880 2732
Értékesítés/Sales: + 36 70 397 4278

Bérlés/Rental: + 36 20 777 7470
Értékesítés/Sales: + 36 70 397 4278

    Az újasszony tapasztalatai a 3D esküvői videóról

    A közelmúltban kezdtem a gyakorlatban 3D-vel foglalkozni és már túl vagyok az első néhány filmemen. Többek között egy esküvői videón.
    Az alábbi levelet kaptam a boldog újasszonytól, aki nem tagadom szakértelmével lealázott némileg, de sebaj, az a lényeg, hogy én is sokat tanultam tőle 3D ügyben.

     
    Kedves HZ!
    Tegnap otthon este megnéztük a 3D-s videót. Mivel mondtad, hogy ez az első, így megosztom Veled a tapasztalatunkat. Sokat kísérleteztünk már előtte is, hogy vajon léteznek-e jól rippelt 3D-s filmek, és megállapítottuk, hogy még gyermekcipőben jár a dolog. Ám nemrégiben tapasztaltuk, hogy gyorsan és nagy fejlődésen esett át a kiterjedt piac megjelenésével ez a terület, mert az esküvő előtt mkv formátumban láttunk végre filmeket, amelyek nem voltak már szellemképesek, és kitűnő minőségűek voltak.

    A videót mikor megnéztük, akkor a Sony tévénken próbáltunk utána állítani a 3D-nek, hogy ugye a 2 kép elcsúszása korrigálódjon, és tökéletes legyen. A Vaio laptopomat HDMI kábellel csatlakoztattuk a már bevált módon, és kipróbáltuk a dolgot több lejátszóval is. Az első volt a legtutibb: a Power DVD 10-es jól kezeli a 3D-t. Megdöbbentő volt, hogy a 11-es, aminek pont ezt az oldalát fejlesztették, szinte használhatatlannak tűnt. A média player tűrhető minőséget produkált, a VLC Player meg mind képben, mind hangban csapnivalót. Főleg a lábakon, illetve Gábor sötét öltönyén lehet látni az elcsúszást, amit úgy jellemeznék, mint mikor „zajos” a kép. Sajnos nem sikerült az elcsúszást (ami nem volt nagy, de érezhető volt azért) orvosolnunk teljesen.

    Az lenne a kérdésem, hogy van-e rá mód esetleg, hogy más formátumban kiimportáld? Neked milyen tapasztalataid vannak e téren?

    Egyébként a fentieket csak a tesztfázis tökéletesítése miatt írtam le, mert egyébként nagyon is élvezhető az anyag, és csak bizonyos részeknél vehető észre ez az elcsúszás. Te melyik lejátszót szoktad használni, ami bevált?

    Üdv:
    E


    Kedves E!
    Irigylésre-méltóan otthon vagy a 3D témában. Még szerencse hogy ezt nem mondtad el előre, mert nem mertem volna elvállalni ezt a felelősségteljes feladatot. :D
    De minden jó, ha a vége jó!
    Köszönöm egyébként hogy megosztod velem ez irányú tapasztalataid. Kár hogy nem Szegeden laksz, mert úgy könnyebb lenne a tapasztalatcsere.
    Kezdjük az elején. A kameránk (Panasonic Z10000) tudása olyan szintű, hogy egy szegedi kollégánk, talán Te is ismered Gregus Dezsőt, aki ilyen kamerákkal készített az M 3D részére több mint 30 órányi, kiváló minőségű anyagot. Az Ő tapasztalataira, szakértelmére is erősen támaszkodom. Tehát a kamera tökéletes, viszont tény hogy a munka során olyan tényezőkre és beállításokra is kell figyelni, amire egy hagyományos kameránál nem. A kamerán van u.n. konvergencia gomb, amivel azt a távolságtartományt lehet beállítani, amelyen belül megfelelő lesz a 3D hatás.
    Ennek az alapállása 0,9 m-től végtelenig. Ebben az esetben tehát csak arra kell ügyelni hogy ennél közelebb semmilyen tárgy, objektum vagy ember ne kerüljön. Van persze makró állás, de az más kérdés. Ez a tartomány zoomolásnál sajnos beszűkül, tehát egy erőteljes ráközelítésnél kijöhet egy olyan érték hogy, mondjuk 5 m-től 24 m-ig. Nos, itt már gond van azokkal az objektumokkal, amik ennél közelebb, vagy távolabb vannak. Ezt egyelőre úgy védem ki, hogy óvatos vagyok a zoom használatával. Ilyentén tehát a felvétel konvergencia szempontjából egészem biztosan jó.
    Ezután következik a montírozás, ahol tapasztalt kollégám szerint snittenként újra be kell állítani a konvergenciát, ami elmondása szerint úgy a jó ha a képen látható legkontrasztosabb objektumot egybe illesztjük vagyis megszüntetjük a dupla képet. Ugyanis az erős kontrasztú alakzatokat hajlamosak egyes monitorok szellemképessé tenni.  Egészen pontosan ott lehet eszt leginkább észrevenni. Egy fekete öltönyös ember szellemképe a fehér falon, vagy éppen fordítva, meglehetősen szembetűnő. Ha egymásra igazítjuk a szellemképet vetítő alakzatot  akkor előtte és utána lévő dolgok duplázódnak meg de szerncsés esetben szemüveggel ezk már nem vetítenek árnyékot vagy a szemünk nem érzékeli. Tudnivaló ugyanis hogy egy kép málységét tekintve csak egy ponton egyesíthető a kép, előtte vagy utána a szemüveg nélkül látható duplázódás tapasztalható és ez így a normális. Nos a legtávolabbi pont egyesítése a saját gyakorlatomban is megfelelő megoldást adott abban az esetben, ha a valami szellemképesedett. Viszont amikor  eleve nem látható szellemkép, akkor ez a módszer semmilyen változást nem idézett elő. Kvázi én csak azokon a snitteken végeztem el a beállítást, ahol szembetűnően szellemképesedett. Mint ez látszik, sajnos nem mindig elegendő. Ugyanis!
    A tapasztalataidat hallva, kiderült számomra, még az sem mindegy hogy milyen playert használsz. Ezen a területen egyáltalán nincs tapasztalatom, hisz eddig csak a vágóprogrammal játszottam le 3D videót. Az viszont saját tapasztalat hogy a megjelenítők, sőt még a szemüvegek között is különbbség van.
    Nekem egy 23 colos LG 3D Cinema passzív monitor-TV-m van, amiről szakértő kollégám azt állította, hogy jobban összerakja a képet (kevésbé szellemképesedik) mint az Ő nagy képméretű aktív Panasonic tévéjük. Ezt én sajnos nem tudom megerősíteni, az biztos hogy az én LG monitoromon nem jellemző a szellemkép, ha mégis, akkor vágásnál helyrehúzom.
    A szemüvegekről még csak annyit, hogy ha a monitorhoz kapott szemüveggel tökéletes a kép, akkor a Cinema Cíty kétszáz forintos szemüvegéle gyakran látok enyhe szellemképet.
    Mindebből látszik, hogy sok tapasztalatra van még szükség, hisz a mellékelt ábra szerint sok mindenen múlik a dolog.
    Mindenesetre a nyersanyagot és a projektet megőrzöm még néhány hónapig és a későbbi tapasztalatok birtokában belenyúlunk a 3D beállításokba.
    A tömörítéssel kapcsolatban még annyit, hogy az MPG4 adja a legjobb minőség/file méret arányt, kompatibilitását tekintve is közkedvelt mert szinte minden lejátsza, szóval egy sikeres szabványnak tűnik, ami rohamosan terjed. Valóban emlegetik az mkv kiterjesztést, de az editáló programunk ilyet közvetlenül nem tud, de elvileg a fájl kiterjesztése a 3D hatást nem befolyásolja.

    Üdv! HZ

     

    Kedves Z!
    Na, azért ennyire nem vagyok otthon 3D témában. Csak mondjuk az átlagos nőnél jobban érdekel a technika, meg nem csak a gombot nyomom meg, hanem utána is olvasok kicsikét. J Meg különben is ennyi tévéssel a környezetemben ragad is néha valami.
    Gregus Dezsőnek a nevét ismerem, mert ugye az M 3D az indulásától fogva fontos szerepet játszik az életünkben. Örültünk, hogy indult, és néhány adást megnéztünk kíváncsiságból, míg otthon voltunk. Nagy élmény volt a foci EB döntőjét 3D-ben nézni. Az olimpia megnyitóját, meg magát az olimpiát viszont nem láthattuk 3D-ben, mert ugye nem voltunk otthon. De természetfilmet, úti filmet láttunk néhányat az adón.
    Húúúúúúúúúúúúúúúúú, hallod, azt sejtettem, hogy ez a 3D dolog bonyolultabb, mint amiben otthon voltunk eddig, de azért ennyire nem gondoltam. J Akkor tényleg jól döntöttem, hogy megírom Neked a tapasztalatokat, hiszen a leendő többiek, akiknek nincs bennfentes tapasztalatuk, jó, ha tudják, hogy mi és hogyan is működik ahhoz, hogy egy tökéletes 3D-s videót nézhessen meg. Nekünk egy tavaly vásárolt 80 centis SONY KDL-32HX750 (ha jól emléxem a típusára) tévénk van. Túl sokat nem lehet játszani a 3D-jével. + és – irányban 2 fokozatot lehet rajta kattintani. A szemüveget hozzá kaptuk, szóval fogalmam sincs, milyen. Jóóóóóóóóóóóóóóóó, csak ha nem figyelesz oda, és nem kapcsolod ki jól, megeszi az elemet, és mikor legközelebb akarod nézni, bosszantó, hogy nem műxik. Illetve az is bosszantó, mikor a 3D-s filmet nézed, és a legizgalmasabbnál elkezd kikapcsolni, mert merül az eleme. A Harry Potterrel jártam így. Még jó, hogy előtte moziban már megnéztük, és így annyira nem bosszantott föl.

    Jó kísérletezgetést kívánok a kamerával. A múltkor megnéztünk egy 3D-s fényképezőgépet az egyik SONY szalonban, de ott se értettek hozzá. Nem volt egy mintaképük, alig tudták beüzemelni, nem tudták rátenni a képét a tévére, mert nem volt kábelük…. Szóval látszik, hogy még ez a technika az elején tart, viszont a jövő biztosan ezé. Szerintem gyorsan bele fogsz jönni, és örülök, ha a tapasztalatgyűjtéshez hozzá tudtam egy hangyabokányit járulni én is. J

    Üdv:
    E


    Kedves E!
    Nos, tényleg köszi a tapasztalataidat. Akkor annyit megtudtam hogy nektek aktív tévétek van, ez az elemes szemüveből derült ki számomra. Azt mondja a kollégám, hogy a passzív tévéknél kevésbbé jellemző a szellemképesedés. Különben mindkét szabvány mellett szólnak pro és kontra érvek, de talán én úgy érzem hogy a passzív fog hosszú távon győzni. Nekem az van, talán azért nem vettem észre a videótokon a szellemképeket. azt is mondják hogy az elemes, aktív tévéknél zavaró a villódzás. Te mit tapasztál?
    Amivel tudnék még javítani a minőségen az az, hogy jóval nagyobb bitrátával számoltatnám le, de az igen nagy fájl méret miatt online áttolni az már elég időigényes.
    Az lenne még segítség ha meghatároznád, hogy mely jelenetknél tapasztaltátok a szellemképet. Ezt a jelenet sorszámával tudnánk a legkönnyebben meghatározni. De csak ha nem terhellek vele.

    Megjelent: 3800 alkalommal

    ARIZONA MPS Kft.
    Telephely-iroda: 1106 Budapest,
    Fátyolka utca 4.
    Sales / Eszközök értékesítése:
    +36 70 397 4278
    Eszközök értékesítése/Sales:
    sales@arizonamps.hu
    Rental / Eszközbérlés:
    +36 20 777 7470
    Eszközbérlés megrendelése / Rental:
    rental@arizonamps.hu

    qrcode

    © 2024 ARIZONA MPS. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper & Kontraszt Webstúdió

    Keresés