Hírek, újdonságok

Hírek, újdonságok (13)

Blackmagic Design broadcast újdonságok 2018 - 5.0 out of 5 based on 1 vote

2018. február 1-jén a Blackmagic Design több kiemelkedő fejlesztésnek számító terméket is bemutatott, amelyekkel a kisebb költségvetésű, de professzionális felépítésű broadcast rendszereket igénylő stúdiókat célozza meg.

Az utóbbi pár évben a népszerű ausztrál gyártó műhelyeiből elég kevés olyan új fejlesztés került ki, amely kifejezetten a broadcast ipart szolgálta volna. Grant Petty, a cég alapítója és vezetője február elsején azonban egy sor izgalmas, a gyártó termékpalettájának jelentős bővülését jelentő új eszközt mutatott be.

Az URSA Mini Pro filmes kamera alapjaira építkező URSA Broadcast kamera egyaránt alkalmas stúdió és ENG célokra, sőt, a cserélhető optika bajonettnek és a Mini Pro kiegészítőkkel való teljes kompatibilitásnak köszönhetően akár filmes feladatokra is. Az ipari szabvány SMPTE 311 optikai hibrid kábelt használó Camera Fiber Converter és Studio Fiber Converter páros segítségével professzionális kameralánc alakítható ki a régebbi gyártók rendszereit megközelítő funkcionalitással. Az új ATEM 4 M/E Broadcast Studio 4K mixer 20 db 12G-SDI bemenet mellett 4 teljes értékű mix/effect programot kínál, mindegyiken 4, vagyis összesen 16 upstream keyerrel, kezeléséhez pedig nagy segítséget nyújt a továbbfejlesztett ATEM 1 M/E Advanced Panel. A júniusban várható ATEM Camera Control Panel pedig a hagyományos RCP panelek funkcióit ellátva fogja teljessé tenni a broadcast termékpalettát.

 

Blackmagic URSA Broadcast

blackmagic-design-ursa-broadcast-kamera

A Blackmagic Design népszerű URSA Mini Pro filmes kamerájának alapjain nyugvó új broadcast kamera kifejlesztésekor kiemelt figyelmet fordítottak a televíziós iparág által támasztott követelményeknek és elvárásoknak. Az összes műsorszórási szabványt ismerő kamera alapkonfigurációban B4 bajonettel és hozzá való csatlakozóval érkezik, így az összes népszerű broadcast optikával használható az írisz, zoom és fókusz vezérlésével.
A beépített dual slot rögzítő nagy sebességű SD, vagy C-Fast memóriakártyákra menti a felvételt, így a többi gyártótól megszokott módon, effektív végtelen rögzítési kapacitást biztosít. Az URSA Mini SSD Recorderrel való kompatibilitás hasznos lehet rendkívül hosszú, vagy nagy felbontású, esetleg nagysebességű felvételek készítésénél. A DNxHD vagy ProRes formátum lehetővé teszi, hogy minden ma népszerű utómunkafolyamatba illeszkedjen a felvétel transzkódolás nélkül.
Az optika bajonett bármikor lecserélhető a kamerával szállított EF, F, vagy PL bajonettekre, így a kamera a Mini Pro-hoz hasonló, filmes feladatokra is kiválóan alkalmassá válik. Képes akár UHD felbontású, 60 FPS képkockasebességű tömörítetlen CinemaDNG RAW formátumban is rögzíteni.
A sok külső dedikált kezelőszervnek, a programozható gomboknak, az ergonomikus kezelőfelületnek, a nagyméretű kihajtható LCD kijelzőnek és a gyorsan használható és könnyen átlátható menürendszernek köszönhetően mindenki számára könnyen kezelhető munkaeszköz ez az új kamera. Kiegészítők egész sorával tehető még kényelmesebbé és funkciógazdagabbá a használat.
Shoulder Kit: vállpárna és fogantyú.
Mic Mount: mikrofontartó kengyel puskamikrofonhoz.
Viewfinder: professzinális OLED kereső vállról, vagy napsütéses időben való használatra.
Studio Viewfinder: 7" átmérőjű, kiemelkedő minőségű és nagyon funkciógazdag stúdió kereső.
VLock / Gold mount plate: a kamera megtáplálásához hagyományos VLock vagy Gold mount akkumulátorokról.
A kamera listaára kiegészítők nélkül nettó 3079 €, alap ENG szettben (Shoulder Kit, Mic Mount, Viewfinder, VLock plate) 5093 €.

Blackmagic Camera Fiber Converter és Blackmagic Studio Fiber Converter

blackmagic-fiber-converters

Professzionális, SMPTE 311 szabvány szerinti hibrid optikai kábelt használó kameralánc megoldás. Maximálisan 2 km-es kábelhosszal köthető rendszerbe a már ismertetett URSA Broadcast kamera. Stúdió oldalon hagyományos CCU, a kamera oldalán annak hátára csatlakoztatható kamera konverter teszi teljessé a gyártó broadcast rendszertechnikáját.
Az adatkommunikáció 10 Gbps full-duplex IP kapcsolatot használ, ami igazán időtállóvá és univerzálissá teszi a rendszert. Kamera oldalról 1 db UHD videó csatorna és plusz 2 analóg audió bemenet áll rendelkezésre, visszairányban pedig összesen három FullHD videó return csatorna használható. Két standard 5 érintkezős XLR intercom csatlakozó segítségével hagyományos intercom fejhallgatók használhatóak két különálló beszédkörön.
A rendszer átvisz még egy RS-422 kapcsolatot (pl. PTZ kamera vezérléshez) és természetesen minden szükséges kameravezérlő jelet. A kamera konverter tetejére nagyformátumú stúdiókereső rakható, a többféle nagyteljesítményű tápkimenet pedig bármilyen egyéb szerelvény felhelyezését is lehetővé teszi.
A Camera Fiber Converter és a Studio Fiber Converter külön vásárolható meg, darabjának listaára nettó 2545 €.

ATEM Camera Control Panel

ATEM-Camera-Control-panel

A kameralánc utolsó darabja, a kamerák távvezérlését lehetővé tevő Camera Control Panel forgalomba kerülése ugyan csak júniusban várható, a gyártó azonban már most bemutatta a fejlesztés utolsó stádiumában lévő eszközt. A Blackmagic már jópár éve lehetővé teszi kameráinak távoli paraméterezését az ATEM mixerek menedzsment szoftverén keresztül. Erre kínál most sokkal kényelmesebb megoldást egy asztali hardverrel.
Természetesen adott a fehéregyensúly automatikus és kézi állítási lehetősége, az írisz vezérlés, gain, shutter és master black állítás. A beállított értékeket több memóriabankba is elmenthetjük és egyetlen gombnyomással előhívhatjuk. Nagyméretű kameraszámok, tally jelzés és call funkciók ismertek még.
Az eddig nyilvánosságra hozott felvételeken egyelőre még nem láthatók további funkciók, így azt sem tudjuk, milyen beállításoklesznek elérhetőek a nagyméretű LCD kijelzők és a körülöttük lévő gombok segítségével. Ez a megjelenésig még biztosan változni fog, és bízhatunk a gyártó már ismert termékfrissítési megoldásaiban is, amelynek köszönhetően a megjelenés utáni években újabb és újabb funkciók beépítésére számíthatunk.
A termék várható listaára 2599 €.

ATEM 1 M/E Advanced Panel

ATEM-1-M-E-advanced-panel

Az utóbbi időkben bevezetett új dizájnba illeszkedve, a fenti Camera Control Panellel megegyező form factorban megjelent az ATEM 1 M/E Broadcast Panel ráncfelvarrott verziója. Jelentősen alacsonyabb áron kínálja az ismert funkciókat továbbfejlesztve. A beállítások a nagyméretű LCD kijelzőn megjelenő menürendszerben érhetőek el, amelyek egyes pontjaira dedikált gombokkal navigálhatunk a korábbi univerzális gombsor helyett. Az M/E sorok közti váltás szintén dedikált gombokat kapott, ezzel is gyorsabbá és hatékonyabbá téve a munkát.
A gombsorok kijelzői is lecserélődtek, sokkal nagyobb felbontás teszi lehetővé hosszabb elnevezések használatát, az egyedi színek pedig a csoportosítást teszik könnyebbé. A makrók rögzítésén és visszahívásán is fejlesztettek. A panel 19"-os standard rack szélességű, így akár mobil közvetítőszettekbe is könnyen beépíthető.
A termék listaára 2599 €.

ATEM 4 M/E Broadcast Studio 4K

ATEM-4-M-E-broadcast-studio-4k

Az ATEM 2 M/E Broadcast Studio 4K továbbfejlesztett verziója immár 4 teljes M/E programot kínál egyetlen 2U magas mixerben. Az új modell a korábbi ráncfelvarrott verziója, ki-bementei megegyeznek, mindössze a HDMI csatlakozókat hagyták el róla. Ennek megfelelően sajnos továbbra is csak 2 beépített multiviewer áll rendelkezésre. Nem spóroltak azonban a belső funkcionalitással, programonként 4, összesen 16 upstream keyer áll rendelkezésre, melyek mindegyikre alkalmas chroma, linear és luma kulcsolásra is. HD felbontáson 1440 képkocka alfa csatornás médiatár áll rendelkezésre, amelyet 4 mediaplayer közt oszthatunk meg.
És ami a legfontosabb, a korábban vásárolt 2 M/E Broadcast Studio 4K mixerek egy ingyenes szoftverfrissítéssel megkapják a 4 M/E teljes funkcionalitását.
A termék listaára 5075 €.

Magic Lantern - 5.0 out of 5 based on 2 votes

Turbózd fel Canon EOS kamerád RAW video (veszteségmentes) és Dual ISO képességekkel!

Elöljáróban leszögeznénk, hogy nem akarunk senkit, rajongói, nem hivatalos szoftverek, firmware-ek telepítésére és használatára biztatni. Következő cikkünk csupán szeretné bemutatni a világ legnépszerűbb ilyen firmware-ének néhány érdekességét. Mivel telepítése gyárilag nem támogatott, mindenki csak saját felelősségére használja!

Műszaki eszközpark kiépítése az Éden Hotel számára Costa Ricán - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Feszített tempóban, alig 11 nap alatt installáltuk a HD minőségben dolgozó, 45 robotkamerát és a teljes műszaki eszközparkot az Éden Hotel számára Costa Ricán.

Új tv stúdiót épített a hódmezővásárhelyi Vásárhely TV-nek az Arizona MPS - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Új tv stúdiót épített a hódmezővásárhelyi Vásárhely TV-nek az Arizona MPSRekordidő alatt, mindössze 3 hónap leforgása alatt testre szabott, professzionális, a nemzetközi sztenderdek szerint is kiemelkedő, mégis rendkívül költséghatékony megoldásokkal újult meg Hódmezővásárhely televíziója. A teljes tervezést, kivitelezést, és az installációt és a betanítást is ellátó Arizona MPS a városi televízió minden érintett munkatársával együtt gondolkodva hozta létre a végül megvalósított rendszert, így felesleges kiadások nélkül, mégis a legprofibb eszközökkel épülhetett meg a stúdió.

Design monitorfal

Design monitorfalNem mindennapi megbízással zárta az előző évet az Arizona MPS: nyílt tenderen elnyerte a Chello Central Europe aulájában annak a design monitorfalnak a tervezését, felépítését és beüzemelését, amely a műsorszolgáltató vállalat valamennyi kijátszott adását élőben megjeleníti. A megbízás kiterjedt a fejállomás újraépítésére is.

Arizona MPS biztos háttér a Viasat3-nak...

fooldal-viasat3-1fooldal-viasat3-2...Arizona MPS lett a befutó a VIASAT3 első, idén kiírt broadcast beruházási pályázatán. A csatorna kiépítette saját vágóstúdióját, és ehhez Apple Final Cut utómunka rendszert, Pro Tools hangutómunka rendszert, Digitbeta átírót vásárolt. A tervezés, kivitelezés, üzembe helyezés betanítás és a karbantartás, de még a bútorok megtervezés is az Arizona MPS feladata lett.

Újratervezés! Fordulj balra, és menj tovább ötszáz métert!

Örömmel jelentjük be, hogy az Arizona MPS Kft. szeptembertől tágasabb, látványosabb irodában várja régi és új ügyfeleit – természetesen változatlan árakkal és a megszokott magas színvonalú szolgáltatásokkal.

Arizona MPS Kft.Cégünk életében eljött az idő, amikorra bizony kinőttük korábbi bázisunkat, de úgy is fogalmazhatnánk, hogy munkáink széles köre, sokszínűsége, bővülése ösztönzött minket arra, hogy továbblépjünk. Fontosnak tartottuk, hogy nemcsak a belváros kapujában, de a jól megszokott környéken maradjunk, így egy Arizona MPS-be vezető úttal nem kell alapvetően máshogy számolni, mint eddig. Új irodánkat a Francia út 55/B. szám alatt találja meg.

„Tapeless” a kétnyelvű helyi tévé Újszentesen - fotógaléria