Karib-tenger után Aranypart – újra realityben dolgozott az Arizona MPS

Értékelés:
(1 szavazat)
Karib-tenger után Aranypart – újra realityben dolgozott az Arizona MPS - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Éden Hotel után Aranypart – újra realityben dolgozott az
Arizona MPS

Az Arizona MPS által az Éden Hotel című műsorhoz nyújtott technikai szolgáltatást sikeresnek könyvelhettük el, amit az is bizonyít, hogy újabb valóságshow-s megbízást volt szerencsénk vállalni. A produkció jellege, helyszíne, technikai követelménye is más – ehhez igazodva változtak a mi feladataink is.

 

Karib-tenger után Aranypart – újra realityben dolgozott az Arizona MPSA Viasat3-on 2011 tavaszán nézettségi rekordokat felállító Éden Hotel utómunkálataihoz az Arizona MPS adta a technikai hátteret és a műszaki karbantartó támogatást. A kolumbiai helyszínen a házban zajló forgatásokat 42 darab Sony robotkamera, 6 darab XDCAM rögzítő es az Arizona MPS által fejlesztett scriptelő rendszer támogatta. A ceremóniák, külső felvételek Sony PDW 530 kamerákkal történtek, mivel ennek a kameráknak az átfogása és a színmélysége kiváló minőségű ezért a robotkamera képeit is próbáltuk ehhez szín korrigálni, ami nem kis munkát igényelt utómunka szinten.
A hang rögzítése is igazi kihívás volt hangmérnökeink számára, mint minden reality felvétele, a hang technológiát Fostex merevlemezes rögzítő, Lectrosonics mikroportok, Yamaha digitális hangkeverővel oldották meg. A produkció folyamatosan három videó streamet rögzített 23 GB kapacitású Fujifilm XDCAM lemezekre – a forgatás Karib-tenger után Aranypart – újra realityben dolgozott az Arizona MPSsorán ezekből 2800 darabot használtak fel. Az utómunka lelke az AVID ISIS 5000 megosztott háttértáras szervere volt. A szerver kapacitása 32 TB, melyet kiegészítettünk egy 16 TB Archiv szerverrel. Az ISIS szervernél alkalmazott RAID 5 technológiának köszönhetően teljes adatbiztonság mellett is 24 TB a tényleges rendelkezésre álló megosztott mindenkori utómunka kapacitás. Az akár 40 klienst is kiszolgálni képes szerverhez ebben a produkcióban 11 munkaállomás csatlakozott ezeken folyamatosan dogozott a stáb a hét 7 napján, napi 14-18 órában. A digitalizáló és finiselő munkaállomások mellett párhuzamosan két Sony PDW-U1 eszközt használtunk az adatszintű betöltéshez, a végső formátum Digital Betacam volt, a Viasat3 előírásainak megfelelően. A rendszer kiépítése mellett természetesen az állandó support ügyelet is az Arizona MPS biztosította. Kimondhatjuk: komoly tapasztalattal a háta mögött vágta új reality-fába a fejszéjét az Arizona MPS.

Karib-tenger után Aranypart – újra realityben dolgozott az Arizona MPS Karib-tenger után Aranypart – újra realityben dolgozott az Arizona MPS


Karib-tenger után Aranypart – újra realityben dolgozott az Arizona MPSAz Éden Hotel sikerein felbuzdulva a Viasat3 2011. július-augusztusi forgatással, augusztus-szeptemberi sugárzással beindította az Aranypart című valóságshow munkálatait. Az Egyesült Államokból származó Jersey Shore mintájára hozzánk is egy egészen új stílusú reality érkezett meg. A képernyőn fiatalok szórakoznak, ismerkednek, esznek-isznak, strandolnak harminc napon át: ugye, így képzeljük el kilenc huszonéves álomnyaralását. Hol máshol, mint a Balaton buli-fővárosában, a siófoki Aranypart közepén.
A műsorgyártó cég ezúttal is a Mastiff Hungary, a technikai háttér az első lefektetett kábeltől a „PLAY” gomb augusztusi megnyomásáig az Arizona MPS feladata. A helyszín a Petőfi sétány közepe, ahol egy tipikus balatoni villa lett kiszemelve a történések fő helyszínének, ikerpárja, a szomszédos épület pedig a szerkesztőségnek, a technikai helyiségnek és a műszaki irányításnak ad helyet. Az installáció július 15-én, pénteken kezdődött.
Az épületbe tíz, és egy külső helyszínre egy további Sony PTZ robotkamerát telepítettünk, 18-szoros optikai zoommal, 340°-os panoráma, 120°-os vertikális terítéssel. Az egyes kamerák elhelyezése, beállítása e paraméterek figyelembevételével történt, úgy, hogy a villa egyes helyiségei funkciójuknak megfelelően a optimálisan legyenek fényképezhetőek. Tapasztalatunk szerint a kamerák könnyű, Karib-tenger után Aranypart – újra realityben dolgozott az Arizona MPSegyszerű kivitelük mellett masszívak, megbízhatók, jelentős probléma sem a képalkotás, sem a vezérlés terén nem merült fel.
A robotkamerák vezérlése UTP kábelen, RS-232C és RS-422C soros porton keresztül történt. A konfigurálás során komoly feladat volt a 100-120 m-es jelutak kezelése, a vezérlés megfelelő kialakítása, konvertálása majd visszaalakítása Az összesen 11 darab PTZ kamera sorba fűzve csatlakozik rá két Sony vezérlőre. Ezekkel egyenként 7 kamerát tudunk pozícionálni és zoomolni Sony RM-BR300 vezérlő segítségével, valamint minden képhez állíthatunk fókuszt, AE mérést, fehéregyensúlyt és ellenfény kompenzációt is. A beépített memóriába minden kameraképhez elmenthető 16 állapot, amely az előbb felsorolt paraméterek mindegyikét magában foglalja természetesen az adott képkivágással együtt.
Az éjjellátó rendszert 4 darab ASM és 2 darab CNB gyártójú kamerával oldottuk meg. A varifokális lencsével felszerelt kamerák beépített LED-es infra derítést alkalmaznak, akár 30 m-es hatótávolsággal, ami a (szó szerint) megfigyelt helyiségekben maximálisan elegendő. Az éjszakai képalkotók nappali megvilágítás esetén is jó képet biztosítanak, majd csökkenő világosságnál egy határértékhez érve automatikusan kapcsolják az infra megvilágítást, s így kiváló, éles, jó felbontású képet adnak. A forgatás a telepített kamerák mellett 3 mobil forgatócsoporttal és egy greenbox technológiát alkalmazó interjúszobával is kiegészült, ezek egyaránt Sony kamerákat használtak. A mobil stábok Sony MPW EX1R kamerákkal dolgoztak, amelyek SxS memória kártyára rögzítenek.
Karib-tenger után Aranypart – újra realityben dolgozott az Arizona MPSA vezérlőbe érkező képeket egy videó jelerősítő 18 önálló jelként kezeli, egyenként lehetett technikailag kompenzálni. Ezek közül folyamatosan szelektálva kettő kerül ki egy-egy videó streamre, 32X2 L video mátrix segítségével, amelyeket két Sony PDW 1500 XDCAM rögzít. Az utómunka stúdióba szállítás előtt az SxS kártyákról a file-okat egy 32 TB kapacitású file-szerverre mentettük, amely az utómunka végéig biztonsági mentéként funkcionál.
A játékosok hangjának rögzítése 12 csatornás Sennheiser mikroport rendszert telepítettünk, három további fixen elhelyezett puskamikrofonnal. A nap 24 órájában felvételre került minden hangsáv egy Alesis Adat HD24 merevlemezes rögzítőre. A Yamaha digitális keverőpult segítségével pedig az aktuális történésekhez igazodva három síkon kevert sztereó hangsávok készülnek. Ezek közül egyet-egyet a két XDCAM rögzít, a harmadik a mozgó forgatócsoportok kevert hangrögzítéséhez szükséges.
Karib-tenger után Aranypart – újra realityben dolgozott az Arizona MPSA forgatás a július 21-i beköltözéssel kezdődött meg, azóta az Aranypart villa egyetlen perce sem maradt titokban, sőt, az installációval párhuzamosan megkezdődött az utómunka stúdió kiépítése is. Itt tizenegy munkaállomás dolgozik, 16 TB kapacitású AVID Unity 5 utómunka szerverrel. Az Arizona MPS szolgáltatja a telepítés után a folyamatos műszaki ügyeletet is. Ha a telefonos segítség nem elég, akár néhány órán belül a helyszínen végezzük el a helyreállítást.
Az Arizona MPS egy újabb sikergyanús produkció műszaki hátterének tervezését, telepítését, karbantartását végezte nagy szakértelemmel. A többszintű architektúra hibátlan kiépítése, a teljes technikai személyzet biztosítása és a felmerülő problémák rugalmas, hatékony megoldása során mindvégig egyetlen fő irányelvet tartottunk szem előtt: olyan rendszert kellett építenünk, ami eredményesen, hatékonyan és színvonalasan szolgálja ki a televíziós produkció minden résztvevőjét.

Karib-tenger után Aranypart – újra realityben dolgozott az Arizona MPS Karib-tenger után Aranypart – újra realityben dolgozott az Arizona MPS

 

Megjelent: 3079 alkalommal