Darim virtuális stúdió

Értékelés:
(0 szavazat)

Darim virtuális stúdió

A HDTV világa - Tudnivalók a HDTV szabványról és működéséről

Darim VS2000

A televíziós társaságok élet-halál harcot folytatnak a nézettség (és így a reklám bevételek) növelése érdekében. Ezt csak újabb és újabb, minél érdekesebb programok műsorra tűzésével tudják elérni. A jó filmek és egyéb sugárzásra alkalmas műsorok megvásárlása hatalmas összegeket emészt fel. Ezért lehetőség szerint igyekeznek saját programokat készíteni. Csakhogy egy új program egyben új stúdió berendezést is jelent. Ugyan melyik társaságnak áll olyan végtelen anyagi forrás a rendelkezésére, amiből a számtalan berendezési tárgy beszerzését finanszírozni lehetne? További problémát jelent a helyszűke is, hiszen nagyon sok tévétársaság korlátozott méretű stúdióval rendelkezik.

Ez a kérdés még jobban érinti a kis költségvetéssel rendelkező helyi televíziós társaságokat. A DARIM olyan megoldást kínál, ami hosszabb távon hatalmas megtakarítást eredményez, egyben olyan megjelenítést kölcsönöz, ami a legmerészebb álmainkat is felülmúlhatja. Nem kell többé bútorra költeni a pénzt, a megoldás a VS2000 virtuális stúdió.

darim-vs2000-1darim-vs2000-2

Nem kel többé hangárnyi méretű stúdió. Elég 2-3 négyzetméter kék, vagy zöld háttér. Az illúzió tökéletes lesz.

Hogyan működik a Darim VS2000?

A 3D Max-ban, vagy Maya-ban elkészített 3D-s környezetet kimentjük a Darim által szolgáltatott export plug-in segítségével, majd ezt a fájlt betöltjük egy speciális programba, ami egy nagy teljesítményű, speciális kártyákkal szerelt számítógépen fut. A programban szereplő személyeket kék vagy zöld háttér elé kell állítani, és a kamera, vagy kamerák képét a gépben lévő speciális kártya bemenetére kell csatlakoztatni. Az itt futó szoftver elvégzi a színre lyukasztást, és elhelyezi a szereplőket a három dimenziós térben úgy, hogy az animációs szoftverrel készített projektben lévő megfelelő objektum felületére feszíti a szereplő képét. A VS2000 szoftvere örökli a projektben lévő összes objektumot (statikus és mozgó tárgyak, kamerák, fényforrások, stb.) Ezek mozgatása, animálása tökéletesen vezérelhető, teljesen megtévesztő, valósághű illúziót keltve. A szereplő képét közvetítő kamerák rögzítettek. Az előre-hátra, vagy oldalirányú mozgást a VS2000 szoftver végzi el. A számítógép kimenete a videó keverőre csatlakoztatható, és máris indulhat az adás.

darim-vs2000-3

darim-vs2000-4darim-vs2000-5

A 3D fájlban lévő összes objektumot kezeli a VS2000. A textúrák lecserélhetőek álló, vagy mozgóképre. A mozgókép lehet DV AVI, MPEG vagy a gép bemenetére csatlakoztatott videóforrás, mint képmagnó, vagy kamera. De sok egyéb lehetőség is van. Például az objektumok ki/be kapcsolhatóak, ahogy ez a jobb oldali képen látható. A laptop eltűnt.

 

A Darim VS2000 könnyen kezelhető

darim-vs2000-6A Darim VS2000-hez részletes dokumentáció tartozik. Ez segít a 3DMax vagy Maya projekt készítésében és bőséges információt ad a VS2000 szoftveréről. Az objektumok kezelése, kamerák mozgatása, stb. egy ún. szkript nyelv segítségével történik. Ennek elsajátítása azért is egyszerű, mert gépeléskor folyamatosan felkínálja a következő lehetséges szót. Az elkészített szkripteket egy, a felhasználó által szabadon definiált ikonra kattintással aktivizálhatjuk, nagyon megkönnyítve ezzel a rendszert kezelő (pl. az adást bonyolító) személy dolgát, egyben biztonságossá téve azt. A felhasználó teljes szabadságot élvez a kezelői felület kialakításával kapcsolatban. Munkáját számtalan, a VS2000-hez mellékelt példa projekt segíti. E projektekben gyakorlatilag az összes lehetséges példa megtalálható, szkriptekkel, ikonokkal, stb. További projektek letölthetőek a Darim honlapjáról, ezek közül számos szabadon felhasználható adásban is.

 

Mit tartalmaz a Darim VS2000?

darim-vs2000-7Két 19 hüvelyk széles egységből áll a rendszer. Az egyik a központi egység, amely egy számítógép speciális kártyákból felépítve, a másik a csatlakozó interfész. A számítógépen a projekt készítéshez és a működtetéshez szükséges összes szoftver megtalálható. Természetesen ez alatt a Virtuális Stúdió működéséhez szükséges szoftvereket értendőek..

A 3 dimenziós tervezőszoftverek NEM képezik a csomag részét.

 

Az alapkiépítés (2 kamera) műszaki adatai

Kompozit bemenet 12 db A rendszer 6 videó (kamera vagy egyéb) bemenetig bővíthető.
S-VIDEO bemenet 6 db
Komponens bemenet (opció) 3 db
Genlock bemenet 1 db
SDi bemenet (opció) 1 db
Kompozit kimenet 2 db
S-VIDEO kimenet 1 db MPEG formátum
Komponens kimenet (opció) 1 db
SDi kimenet (opció) 1 db
Szimmetrikus hang ki/bemenet 6 db WMW  formátum
SPDIF I/O 1 db
Fejhallgató csatlakozás 1 db

 

A HDTV világa - Tudnivalók a HDTV szabványról és működéséről

Megjelent: 3633 alkalommal