Media Asset Management

Avid Interplay Média menedzsment rendszer

Avid utómunka rendszer bérlés »

Manapság egyre nagyobb szerepe van a televíziózás világában annak, hogy hatékonyan, gyorsan tudjuk elkészíteni a forgatott anyagból a kész mozit, eljuttatni azt a nézőhöz, illetve a már meglevő műsorok segítségével minél több nyereséget érjünk el. Ehhez a legfontosabb segítség a munkafolyamatok hatékony kezelését lehetővé tevő média menedzsment rendszer.
Mire is használható egy ilyen megoldás, mivel gyorsítja a kialakult gyakorlathoz képest a munkát?

 • Anyagainkat a beírástól kezdve különböző metaadatokkal láthatjuk el, amelyek segítik a későbbi azonosítást, keresést.
 • Központi háttértáron, ellenőrzött környezetben dolgozhatunk. Mindenki elérhet minden anyagot az épületen belül - akár egyszerre többen is dolgozhatnak egy műsoron.
 • Nyomon követhetjük a folyamatokat a forgatástól az adásba küldésen át az archiválásig.
 • Egyszerűen felhasználhatjuk meglevő snittjeinket, vagy akár komplett szekvenciáinkat új műsorok készítéséhez.
 • A szerkesztők egyszerű felületen keresztül scriptelhetnek, tehermentesítve ezzel az editáló helyiségeket.
 • Minden felhasználó olyan jogosultságot kaphat, amihez a munkájához szüksége van. Megszűnnek a figyelmetlenségből vagy a rendszer nem megfelelő ismeretéből adódó, az egész munkát veszélyeztető hibák.
 • Kiválóan automatizálható egy ilyen megoldás, evvel időt és energiát takaríthatunk meg.

Számtalan cég kínál hasonló termékeket, ezeknek jelentős része azonban nem igazi MAMrendszer (Media Asset Management), csak korlátozott funkciókkal rendelkezik. Egy jól felépített terméknek a következő feladatokra kell megoldást nyújtania:

 • Munkamenet követése
 • Felügyelet
 • Központi háttértár
 • Csoportmunka
 • Archívumkezelés
 • Keresés, egyszerű megtekintés
 • Automatizálás

Ez alapján jól látszik, hogy egy Avid MAM rendszer sokkal több, mint egyszerű adatbázis, amiben anyagaink leírásaiban kereshetünk. Egy összehangolt megoldással nem csak a munkát tehetjük könnyebbé, de olyan új üzleti szegmensekbe is betörhetünk, vagy olyan dolgokon is megtakaríthatunk, amik eddig nem voltak lehetségesek. Legjobb példa ez utóbbira egy híradós bejátszás készítése. Ha kimegyünk a helyszínre új képeket forgatni egy hírhez az ország túlsó végébe, akkor sok tízezer forint elmegy erre, míg ha jól használható archívumunk van, akkor elegendő esetleg ebből kikeresni a megfelelő képeket, ami szinte ingyen van, csak a vágó óradíját kell kifizetni. A MAM rendszer bevezetése növeli a meglevő anyagok használhatóságát és értéküket; ha nem tudjuk, hogy mi van az archívumunkban, az olyan, mintha nem is lenne meg.
Természetes az új anyagok létrehozása is könnyebbé válik, hiszen mégiscsak ezek adják a munka velejét. Nagyságrendekkel könnyebb lesz például földrajzilag szétszórt munkafolyamatok kialakítása. Mindenhol elérhetjük anyagainkat – akár másik telephelyről is. Sőt, szabályokat is rendelhetünk az egyes lépésekhez! Ha mondjuk, addig nem kerülhet egy film adásba, míg a hozzá kapcsolódó jogi megállapodások nem jöttek létre, akkor egy szabály segítségével könnyedén megakadályozhatjuk ezt. Új szolgáltatásokat is indíthatunk a MAM segítségével; akár VOD továbbítás alapját is képezheti,
Ezek után vizsgáljunk meg egy konkrét rendszert: milyen komponensekből épül fel, milyen szolgáltatásokat nyújt!

 

Avid Interplay

Az Avid Interplay termékcsalád három klasszikus csoportra bontható: Média szerviz eszközök, szerveralkalmazások, illetve felhasználói eszközök. Ezekhez társult a közelmúltban az Avid Interplay Media Asset Manager, ami a korábban elsősorban gyártási célokra használható Interplay-t teljes körű médiamenedzsment eszközzé tette.
A média szervizek a különböző háttérszolgáltatásokért felelnek, mint például a fájlok másolása, átkódolása vagy streamelése. A szerveralkalmazások között olyanokat találunk, mint például az archiválás, proxy generálás. Ezeknél maximum az adott feladat elindításhoz kell emberi beavatkozás, vagy akár ahhoz sem; a megfelelő gép mindent megcsinál a háttérben. Felhasználói eszköz lehet egy editáló számítógépen futó Media Composer, vagy NewsCutter program, de akár egy Symphony Nitris DX-es utómunka állomás is. A Media Asset Manager neve megtévesztő, ugyanis azt sugallja, mintha ez önmagában valósítaná meg az eddig vizsgált funkciókat, a valóságban azonban csak tárolja az ehhez kapcsolódó információkat. Az egyes komponensek részletes ismertetése előtt azonban nézzük meg, hogyan segíti a munkafolyamatokat az Interplay!

 

Anyagok beírása, digitalizálása

Számtalan különböző forrásból tudjuk anyagainkat a rendszerbe vinni, legyen szó akár a klasszikus szalagról, akár P2 kártyáról, akár fájlban kapott moziról. A jól bevált gyakorlatnak megfelelően itt is lehetőség van az editáló szoftverből beírni anyagot a központi háttértárra. Ennek van azonban több hátránya is: Meglehetősen drága egy vágószobát kialakítani, szakképzett munkaerő kell az üzemeltetéséhez, ráadásul a metaadatok kezelése is körülményesebb.
Sokkal praktikusabb nagy mennyiségű anyag beírására valamilyen automatizált megoldást választani. Ilyen eszköz az AVID Interplay Capture és az AVID Airspeed, amikkel időzítetten és azonnal is be lehet írni anyagot. A háttérben valós időben készíthetünk megtekintő példánynak, vagy scripteléshez alacsony felbontású MEPG-4 proxy videót az Interplay Low-Res Encode segítségével. A szerkesztők a már bent lévő anyagot az Avid Interplay Assist-al scriptelhetik; megjegyzéseket, lokátorokat tehetnek az anyaghoz. Nem kell a scriptet kinyomtatni vagy manuálisan átalakítani, a vágók közvetlenül látják a projektben a módosításokat. Minden munkafolyamat logikusan felépített, mindenki csak azokhoz a funkciókhoz fér hozzá, amikre ténylegesen szüksége van. Nem igényel a beírásnál semelyik részfeladat sem hosszas képzés, nagy gyakorlatot.
A forrásoknál nem számít, hogy SD, vagy HD anyaggal dolgozunk, mindkettővel zökkenőmentesen megbirkózik a rendszer. Kazettáról történő beírás során egyből ellenőrizni tudjuk a felvétel minőségét, ki tudjuk szűrni az esetleges „drop-out”-okat. Természetesen a fájlból behúzott anyagoknál (pl. Sony XDCAM, Panasonic P2, GFCAM, RED) a kiegészítő adatokat is el tudjuk tárolni; nem kell őket manuálisan beírni. Nagy mennyiségű forgatott anyag esetén hasznos funkció a batch import, amivel egy menetben sok fájllal tudunk dolgozni. Csak egyszer kell beállítani a beírás paramétereit, utána magától elvégez mindent a program.
Egy webes felületű alkalmazással a böngészőnkből tudjuk ütemezni az átvételek során kapott feedek beírását, akár időzítetten is indíthatjuk a rögzítéseket, mindezt valós idejű monitorozással.

 

Gyártás

Az Avid Interplay segítségével végre igazán hatékonnyá válhat a csoportmunka. Legyünk akár egy távoli helyen, ami csak egy VPN kapcsolattal van összekötve a stúdióval, akár a helyi LAN-t használjuk, mindenki elér minden szükséges funkciót ahhoz, hogy hatékonyan tudjon dolgozni. Ez a lehetőség nem csak a kényelem és a gyorsaság szempontjából fontos, hanem olyan előnyre tehetünk szert a konkurens csatornákkal vagy produkciós irodákkal szemben, amire eddig nem volt lehetőségünk. Ugyanannyi emberrel sokkal több munkát tudunk elvégezni, így több megrendelést, műsort lehet elkészíteni adott idő alatt.
Avid MAM rendszer - Avid InterplayMindenkinek elérhető a megfelelő eszköz, akár adminisztrátorról, szerkesztőről, újságíróról, producerről, akár vágóról legyen szó. Frame-pontosan logolhatunk, készíthetünk nyers vágást, esetleg véglegesíthetjük az utómunkát. Az Interplay minden egyes média anyagot nyomon követ, minden információ mindig rendelkezésre áll. Kezeli a fájlok védelmét, azt, hogy melyik anyagot ki, mikor használta, illetve, hogy a vágott szekvenciákban milyen nyersek szerepelnek. PC és MAC rendszereken is futnak a kliens programok, sőt, akár vegyesen is használhatjuk őket a munka során. Ha tegyük fel, a kreatív csapat, vagy a szerkesztők jobban szeretik a Macintosh‑t, de a vágók megszokták a Windows-os PC-k használatát, nincs semmi probléma, az Interplay rendszerrel mindkét csapat dolgozhat egyszerre a projekten. Evvel még nincs vége az együttműködési lehetőségeknek! Még a Final Cut Pro szoftverrel dolgozó vágók is elérhetik az a funkciók döntő többségét. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy ingyenesen elérhető, nyílt szabványokon alapuló interfészekkel kommunikál a rendszer a külvilággal. Így akár saját kiegészítő szoftvert is fejleszthetünk az egyedi igényeinknek megfelelően.
Avid MAM rendszer - Avid InterplayA gyártási rendszerek az anyagok tárolására a Unity központi háttértárat használják. Itt tárolódok minden média, dedikált nagy sebességű elérést biztosít a fontos klienseknek. A sok terrabájtos tárhely 500-600 megabájt feletti sávszélességgel is párosulhat, ami több tucat kliens egyidejű kéréseiből is felépülhet. A felügyeleti rendszerrel bármelyik kliensről monitorozni tudja az adminisztrátor az adatforgalmat, a tárhely kihasználtságát. Két kattintással át lehet méretezni a partíciókat, nem kell formattálni hozzá a lemezeket; azonnal, egy másodperc alatt megváltozik a rendelkezésre álló tárhely, miközben esetleg 20 vágó dolgozik rajta.

 

Katalogizálás, archiválás

Avid MAM rendszer - Avid Interplay - katalogizálás, archiválásA felhasználók egyszerűen és gyorsan megtalálhatnak minden szükséges médiát. Kereshetünk akár tartalmi paraméterekre (ki volt az operatőr, a szerkesztő, mikor készült el a vágott mozi), akár technikai adatokra (melyik partíción található a film, hány gigabájt helyet foglal, milyen tömörítést használtunk hozzá). Összetett lekérdezések alapján válogathatunk, végezhetjük a szükséges archiválásokat és törléseket.
Az adatok szerkesztését jogosultságokhoz köthetjük: felhasználói csoportokat hozhatunk létre, de egyénileg is beállíthatjuk ezeket. Meg tudjuk az is tenni, hogy egyedi mezőket vagy adatsablonokat hozunk létre, evvel is hatékonyabbá téve a munkát. A proxy video segítségével akár ADSL vonalon keresztül is hozzáférhetünk a mozikhoz, elég egy web böngésző hozzá.
A keresés mellett lehetőség van egy kattintással archiválni az anyagokat. Az ehhez leggyakrabban használt IT‑alapú szalagos megoldások hosszú távon is védelmet nyújtanak a környezeti hatásoktól, ugyanakkor olcsók és könnyen kereshetők. Az Avid Interplay-el, amikor szükség van rá, szinte azonnal vissza tudjuk tölteni a jó minőségű nyersanyagot, vagy vágott filmet.

 

Terjesztés

Manapság egyre több úton jut el a kész program a nézőhöz, ami azt jelenti, hogy gyakran különböző formátumban kell előállítani az anyagokat. Más formát kíván egy műholdas vagy földfelszíni terjesztés, és mást egy honlapon keresztül nézhető netes televízió, vagy akár letölthető fájl. A tartalomkezelő rendszerrel nyílván tudjuk tartani, hogy melyik terjesztési úton milyen fázisban tart a munka, milyen jogaink vannak egy mozihoz, milyen formátumban érhető el a produkció, illetve kinek van még tennivalója vele.
Avid MAM rendszer - Avid InterplayLehetőségünk van közvetlenül az editáló szoftverből elküldeni az anyagot kijátszásra, átkódolásra, esetleg egy másik tárhelyre későbbi felhasználás céljából. Tehetjük mindezt úgy, hogy közben folytatjuk a munkát a következő összeállításon; az Avid Interplay a háttérben elvégez mindent. Emellett automatikusan kijátszásra, vagy VOD szolgáltatáshoz kikódolásra és másolásra kerülhetnek az anyagok. Könnyen programozhatóak automatikusan végrehajtandó feladatok. Az előre létrehozott minta munkafolyamatok módosításával rövid idő alatt ki lehet alakítani a szükséges környezetet, amivel jelentősen gyorsulhat a későbbi munka.  
Az Avid Interplay képes nyomon követni az anyagok felhasználását, a vetítések alapján automatikusan tud számlákat és riportokat generálni. A műszaki paraméterekről is készíthetők jelentések, amivel a fejlesztési döntések megalapozottabbá válhatnak, felfedhetők a szűk keresztmetszetek.

 

Komponensek

A fontosabb területek áttekintése után vizsgáljuk meg, milyen eszközök érhetőek el az Avid Interplay-hez. Elsőként nézzük meg a Média szervizeket:

Avid Interplay Copy: Gyorsan le tudja másolni a médiafájlokat és szinkronizálni tudja azokat az Interplay munkacsoportok között. Ideális esetben akár 325 MB(!)/s átviteli sebességre is képes, de valós körülmények között, bonyolult szekvenciák esetén is 100 MB felett marad ez az érték. Természetesen nem csak a másolást végzi el, hanem a szükséges metaadatokat is beállítja.

Avid Interplay Delivery: Hasonló feladatokat is el tud látni, mint az Avid Interplay Copy, azon felül azonban az anyagok részeit is tudja kezelni, továbbá WAN-on keresztül is üzemeltethető. Intelligensen összeszedi a kérdéses videóhoz tartozó forrásokat, és csak azt másolja át, amire valóban szükség van. Elsősorban telephelyek közötti átvitelre használható.

Avid Interplay Move:Avid Unity ISIS osztott háttértáron belüli partíciók közötti fájlmozgatáshoz használható, természetesen az összes leíró és adat megőrzésével.

Avid Interplay Stream Publish: A vágók, az Interplay Low-Res Encode, vagy az Avid Interplay Transcode által készített proxy videókat átalakítja hálózaton keresztüli streamelésre. Egy egy órás MPEG-4 muszterből 6 perc alatt képes streamelhető változatot létrehozni.

Avid Interplay Transcode: Elkészíti a munkához szükséges felbontású és formátumú anyagot a meglevő fájlokból. Sőt, akár mixdown-t is végre tud hajtani, avval sem kell foglalkozni a vágónak, perceket takarítva meg minden kódolásnál. Nem szükséges az egész anyagot kiexportálni, vagy átkódolni ahhoz, hogy dolgozhassunk vele; elegendő a megfelelő részeket kijelölni, az Interplay Transcode mindent megcsinál helyettünk. Ha különböző felbontású változatokat használunk egy nyersből, az sem gond; az adatbázis-kezelési funkciója mindent nyilván tart.

 

Produkciós- és szerver eszközök

 • Avid Interplay Archive: Egy kattintással archivál fájlokat, vágott anyagokat, vagy akár komplett projekteket. Több cég archiválási megoldását támogatja: többek között a SpectraLogic és a Sun termékeit. Automatikus képes menteni az anyagokat, szükség esetén pár perc alatt visszaállítja őket az online tárhelyre.
 • Avid Interplay Capture: Könnyedén, automatikusan írhatunk be anyagokat a segítségével. Különböző routereket és az Airspeed-et is tudja kezelni, de VTR-t is képes vezérelni.
 • Avid Interplay Low-Res Encode: A beírással egy időben alacsony felbontású MPEG-4 proxyt készít anyagainkból a megtekintésekhez. A proxy használatával kisebb lehet a tárhely-kihasználásunk, alacsonyabb a sávszélesség-igény. A különböző felbontású változatokat egységes projektként kezeli a rendszer, így az adminisztrációs terhek nem növekednek.

Avid MAM rendszer - Avid Interplay

A beírás folyamata az Interplay Capture, Low-Res Encode, Unity (Avid Shared Storage) segítségével, Access-el történő megtekintéssel.

 • Avid Interplay Media Engine/Media Asset Manager: Ez a szerver a rendszer lelke, ez kezeli az adatbázist. Innen keresztül érik el a metaadatokat az Interplay különböző elemei.
 • Avid Interplay Stream Server: Nagy számú, akár 100 kliens számára is elérhetővé teszi az Avid Interplay Stream Publish által elkészített proxy streameket.
 • Avid Interplay Transfer: Háttérben másol fájlokat, tehermentesítve evvel az editáló gépeket. A videókat munkacsoporton belül, azok között, de akár másik gyártó eszközére is másolhatja. Igen hatékony segítség lehet, ha például egy nem Avid-es kódoló megoldásunk van, amire fel kell másolni a vágószoftverből a kész mozikat, hogy ki tudjuk játszani adásba, esetleg megtekintő DVD-t csináljunk belőle. Összeszedi a szükséges fájlokat és egyben mozgatja a mozit a kívánt helyre.
 • Avid Lookup Server: Ez a gép kezeli a hálózatra kötött kliensek, serverek beállításait.
 • Avid Media Indexer: A média fájlok fizikai helyét tartja nyilván, illetve kezeli az adatbázis és a Unity háttértár közötti metaadat-egyeztetést. Ez a funkció hagyományosan a Media Composer-ben kapott helyet; minden gép maga kereste a fájlokat. Egy nagy rendszernél azonban ez nagyon belassítja a működést, így dedikált szervert célszerű rá használni.

 

Felhasználói programok

Interplay Access: Kereshetünk, válogathatunk evvel az eszközzel, szükség esetén törölhetünk, vagy archiválhatunk. Emellett akár interneten keresztül is böngészhetünk a proxy videók között. Lokátorokat, belépőt és kilépőt is tehetünk a szekvenciákba vagy nyersanyagokba. A munkát felügyelő adminisztrátorok is evvel a programmal tartják karban a projekteket.

 • Interplay Assist: Nem csak keresni, de elővágni, logolni, válogatni is lehet benne. Megspórolhatjuk vele a drága editáló helyiségek kiépítésének költségét, ráadásul egy szerkesztőnek, producernek nem is kell érteni az Avid Media Composer programhoz, nincsen szüksége annak minden funkciójára, így feleslegesen bonyolult is lenne azon dolgozni neki. Archívum- és jogosultság kezelést is nyújt.
 • Avid Media Composer Szoftver, Mojo DX, Nitris DX: Az Avid vágóprogramok szorosan együtt működnek az Interplay rendszerrel. Lehetőség van bennük fájlokat átkódoltatni, másoltatni, archiválni. Egy ablakban elérhetjük az Interplay adatbázisát, onnan „drag&drop”-pal tudunk anyagokat használni.
 • Avid NewsCutter Szoftver, Mojo DX, Nitris DX: A Media Composer alapjain nyugvó termékcsalád, azonban hírek szerkesztésére optimalizálták a felhasználói felületét.
 • Avid iNEWS Instinct: Script alapú szerkesztőprogram újságíróknak. Elsősorban híranyagokhoz fejlesztették ki: hatékony történetmesélést tesz lehetővé, anélkül, hogy a technikai részletekkel kellene foglalkozni. Minta a neve is mutatja: Ösztönösen mutathatjuk be a híreket képi formában.
Avid MAM rendszer - Avid Interplay - felhasználói programok

Newsroom Avid Interplay Engine és Unity alapon, szalagmentes munkafolyamattal. A szerkesztők iNEWS eszközöket, a vágók NewsCutter szoftvert használnak.

 • Avid Symphony Nitris DX: Utómunkára, illetve fényelésre szolgáló eszköz, amivel nagy felbontásban, akár tömörítetlen HD anyagokkal is dolgozhatunk, de lehetőség van filmről scannelt fájlokat is használni.

 

Zárszó

Nyilvánvalóan nem szükséges minden elem ahhoz, hogy működjön az Interplay; elsősorban az igényeink, másodsorban a pénztárcánk dönti el, milyen funkciót kell, illetve tudunk megvenni közülük. Egy hatékonyan felépített, jól összeválogatott rendszerrel azonban nem csak költségeket takaríthatunk meg, de kényelmesebben is dolgozhatunk. Mivel eléggé szerteágazó a termékcsalád, bátran keressen meg minket kérdéseivel, örömmel vesszük, ha segíthetünk!

©ArizonaMPS Kft. Minden jog fenntartva.
Nem járulunk hozzá az oldal vagy annak bármely részlete engedély nélküli másolásához vagy más honlapba történő beépítéséhez.

Megjelent: 5878 alkalommal