Panasonic 3D kamkorder

Értékelés:
(2 szavazat)
Panasonic 3D kamkorder - 5.0 out of 5 based on 2 votes

Panasonic 3D kamkorder

Engedjetek meg egy gyors bevezetést a 3D világába. Tudvalevő ugyanis, hogy ez már nem a jól bevált anaglyph technológia, amit alighanem utoljára a Kémkölykök 3D-ben láthatott a közönség. A lassan 160 éves vörös-cián szemüveges technológia a múlté. Számtalan megoldás létezik ahhoz, hogy színhelyesen láttassák a sztereoszkopikus ábrázolást (ami szintén már vagy 80 éves technológiára épül...). Ezek közül az egyik legelterjedtebb a polarizálás. Panasonic 3D kamkorderAz IMAX mozik esetében két vetítő van összeszinkronizálva, a lencséik előtt az egyiknek vertikálisan, a másiknak horizontálisan polarizált szűrők vannak. A szemüveg, amit kapsz hozzá, szintén egy polárszűrő, egyik szemednek vertikálisan, másiknak horizontálisan polarizált. Így lehetséges, hogy a szemüvegen keresztül csak az annak megfelelő polaritású képet láthatja egy-egy szemünk. A Real-D 3D, illetve a Dolby 3D annyiban különbözik csak, hogy nem 2 darab analóg 70mm-es filmet vetítenek ki, hanem egy darab 2K-s digitális projektor lövi a vászonra a képet, méghozzá minden képet kétszer. A Real-D 3D-hez kell ezüstvászon is, a Dolby 3D-hez nem szükséges, ráadásul ők cirkuláris polárszűrőt tesznek a szemüvegekbe, ezért akkor se fog szétesni a térhatású kép, ha oldalra döntöd a fejedet. Hozzáteszem, hogy az IMAX mind színhűségben, mind fényerőben sokkalta jobb, mint olcsóbb társai.

Ugyebár az elképesztően látványos Avatár után a 2010-es év csakis a 3D-ről fog szólni. Idén már majdnem mindenki megengedheti magának, hogy otthon nézzen 3D-s tartalmakat, legyen szó videojátékokról, vagy filmekről. Akiknek nincs rá sok pénzük, egy megfelelő nVidia kártya segítségével már élvezhetik a 3D szépségeit mindössze 368 fontért (kb. 111 000 HUF). Ennyibe kerül ugyanis az nVidia 3D VISION bundle-je, amiben egy 22"-os 120 Hz-es Samsung monitor, és egy aktív shutter glass-os szemüveg tartozik bele. Hogy hogyan működik, arról ez a teszt ad felvilágosítást.

A legismertebb plazma és LCD gyártók már mind bemutatták 3D-s televíziójukat, a leghatékonyabbnak a Samsung megoldásai tűnnek, de az LG és a Sony mellett a Panasonic is régóta harcol a formátum minél nagyobb elterjedéséért. Eddig ugyebár nem volt rá túl nagy igény, hogy ez elterjedjen, hiszen nem nagyon volt mit megjeleníteni rajta. Most, hogy a mozikban már egy-két éve teljesen állandósultak a 3D-s filmek, rajzfilmek, már csak egyetlen hátránya volt a technológia elterjedésének: az adathordozó. A Panasonic nyomására a BDA kifejlesztette, és tavaly decemberben el is fogadtatta a 3D-s Blu-Ray szabványt, ami 1080p-s fullHD sztereó kép továbbítást tesz lehetővé, bármilyen 3D-s megjelenítő eszközön. Kell hozzá egy 3D-képes Blu-ray lejátszó, de ez állítólag a legtöbb esetben egy firmware frissítéssel megoldható lesz, mint pl. a Playstation 3 esetében is. A kódolás az ITU-T H.264 AVC kódoló-dekódoló eljárás Multiview Video Coding kiterjesztését használja.Az MPEG4-MVC a bal-, és jobb szem által látott képeket úgy tömöríti, hogy az azonos 2D tartalomhoz képest tipikusan csak 50%-al nagyobb adatmennyiség tárolására van szükség, és visszafelé teljes HD 1080p kompatibilitást biztosít a jelenlegi 2D-s Blu-ray Disc lejátszókkal. A specifikáció fejlett 3D grafikus lehetőségeket is tartalmaz, 3D grafikus menükben való navigálást téve lehetővé, és a 3D videóban elhelyezett 3D feliratozást megjelenítve.

Panasonic 3D kamkorder - konvencionális 3D-s kamera rendszerA Panasonic pedig éppen arra vállalkozik, hogy az otthoni 3D kamerázást is megoldja! Méghozzá nem is akármilyen egyszerű megoldással éltek, hanem tulajdonképpen a Vince Pace által tervezett Fusion 3D kamerarendszer (amivel az AVATÁRt is forgatták!!!) konvergencia pontos megoldását ültették át egy kevesebb, mint 3 kilós kézi kamerába! Ezekről a megoldásokról részletesebb képet ad ez a videó Vince Pace-szel,  a konvergencia pont fontosságáról pedig ez a videó beszél közérthetően.

Leírhatatlan előrelépés ez a házi, illetve televíziós 3D-felvételek készítésének történelmében. A memóriakártyás megoldás által már csak az optika az egyetlen mozgó alkatrész a kamerában. Ráadásul a Panasonic nem a méregdrága P2-es kártyáikhoz tervezte a kamerát, hanem a jelenleg legköltséghatékonyabb flash memóriára, az SD-kártyára építette fel a szerkezetet (ezzel cáfolva az egy évvel ezelőtti koncepciófotókon látottakat).

Vicces, hogy kiemelik azt, hogy ez a kamera sokkal olcsóbb, mint az eddig filmkészítésre elterjedt 3D-rigek. Persze. Hiszen azok több százezer dollárosak. Az átlagembernek ez a 4 millió forintos ár azért még mindig elérhetetlen. De szerintem már csak évek kérdése, hogy előálljanak az első 3D-ben rögzítő mobiltelefonokkal. Ha tetszik, ha nem, 2010 a 3D éve lesz! Még akkor is, ha rengeteg kérdést szül bennem ez a kamera. Például miért nem két EVF van a hátulján? Hogyan rögzíti a két videoképet? Mivel lehet ezeket kulturáltan, egyszerűen összevágni, és visszanézni vágás során? Kicsit korainak érzem a Panasonic lépését, de elképzelhető, hogy őszig az utómunka területén is megteremtődnek a feltételei az egyszerű, és közérthető 3D-s képfeldolgozásnak. Mindenesetre érdemes még megjegyezni, tervezik 3D-s helyszíni monitor piacra dobását is, csakúgy mint a 3D-s képmixerét, élő adásközvetítéshez!

Panasonic 3D kamkorder

©ArizonaMPS Kft. Minden jog fenntartva.
Nem járulunk hozzá az oldal vagy annak bármely részlete engedély nélküli másolásához vagy más honlapba történő beépítéséhez.

Megjelent: 2556 alkalommal